Interview: met Iris van der Tuin van Duffybag

Opeens was het er: Duffybag. Het Nederlandse tassenlabel werd in mum van tijd bekend en iedereen had opeens een big tote bag nodig. Iris voorzag deze trend want zelf werd ze gek van haar verschillende tassen waarin je nooit genoeg mee kon nemen. Wat een gedoe. Stap voor stap is ze daarom samen met haar partner Rutger Stout tijdloze, knappe en oversized tassen van duurzaam leer gaan ontwerpen.

Hoe ben je begonnen met ondernemen?
“Op een bedje in Thailand, vier jaar geleden alweer. Ik was met mijn vriend Rutger op vakantie en we waren een beetje aan het babbelen over al mijn onhandige tassen. Liggend op een strandbedje ontstond toen het idee om zelf dé onmisbare tas te ontwerpen. Eentje waar alles in past en die bij iedere gelegenheid zou passen.”

Heb je je eerste tas in Thailand gemaakt?
“Nee. Dat niet… het kwam er gewoon niet van. Je hebt er schijnbaar veel adresjes waar je spotgoedkoop je eigen ontwerp kan laten uitvoeren maar bij mij kwam dat pas in Nederland.”

Hoe is dat dan gegaan?
“Terug in Nederland bleef het tassen idee door mijn hoofd spoken en toen ben ik gaan zoeken naar een productie adres. Dit ging niet een, twee, drie maar uiteindelijk heb ik een heel betrouwbaar en fijn atelier gevonden. Gewoon in Nederland. De eerste collectie verkocht ik vooral binnen mijn kennissenkring maar alle tassen waren binnen no-time verkocht. Toen dacht ik: laten we er nog een paar produceren en op de een of andere manier liep het als vanzelf.”

Eigenlijk ben je best intuïtief begonnen dus…
“Het product was er eerst en pas later hebben we de webshop gelanceerd. We waren vrij nieuw in de fashionscene en ik had lang niet overal verstand van. Hoe ga ik je een product verpakken? Hoe werkt een webshop? Welke betaalmodules zitten erachter? Het opzetten van het label was een heel proces en dat hebben we stap voor stap gedaan. Na anderhalf jaar hebben we pas de overstap gemaakt naar retailers.”

Waarom heb je deze stap gezet?
“Dit hebben we vooral gedaan omdat er veel vraag naar was. Tassen wil je voelen, aanraken en beleven. Dus toen zijn we met de sales begonnen en al snel kwamen we terecht bij mooie high end winkels zoals Azzuro Due in de PC Hooftstraat, en Labels in Sittard. Daar zijn we nog steeds trots op.”

Wat zou je weer hetzelfde doen?
” Alles stap voor stap doen zou ik echt iedereen aanraden. Het geeft rust en je kunt altijd bijschaven. Als je alles tegelijk doet is het moeilijker om overzicht te houden.”

Werkte je naast Duffybag?
“Ja. Ik werkte als product manager voor mannenbladen bij Sanoma. Dat heb ik vijf en een half jaar gedaan.”

Wanneer besloot je om je baan op te zeggen?
“Het was altijd mijn wens om fulltime voor Duffybag te gaan. Twee jaar geleden was het zover en ben ik er vol voor gegaan en daar heb ik geen minuut spijt van gehad. Als je je fulltime op iets kunt focussen komen er zoveel mooie dingen op je pad die je kunt aanpakken en uitwerken. Je maakt de ontwikkeling volledig mee omdat je er meer tijd aan kunt besteden.”

Werk je vanuit huis?
“Ik werk overal. Thuis natuurlijk ook wel maar ik heb ook een werkplek bij Hashtag Workmode. Ik doe veel inspiratie op als ik onder de mensen ben. Als je altijd thuis werkt, worden thuis en werk één ding. Ik kan echt genieten van een fietstocht naar kantoor. Zelfs van de toeristen die de meeste mensen irritant vinden, word ik blij.”

Iris in drie woorden
“Nieuwsgierig, een volhouder en perfectionist. “

Hoe is het om samen te werken met je vriend
“Heel leuk! Het was in het begin heel spannend omdat het begon voor de fun. Voor we het wisten groeide het uit naar iets zakelijks en professioneels. Opeens hadden we een hele collectie binnen en dat was de wake-up call dat ik dacht: ojaaaa, we zijn nu dus ook een zakelijk koppel. We liggen vaak op een lijn maar dagen elkaar ook uit en vullen elkaar aan. Ik zou het met niemand anders willen doen.”

Lopen werk en privé vaak door elkaar?
“Ja. Zeker op feestjes en verjaardagen vraagt iedereen hoe het met Duffybag gaat. Zonder dat we daar erg in hebben, gaat het best vaak over werk. Maar dat vinden we niet erg… het is niet vervelend. We zien het als ons kindje wat groeit.”

Wat is het nieuwste ontwerp van Duffybag?
“Voor de Spring/Summer collectie komen wij wederom met een leren collectie, dit omdat hier zo ontzettend goed op wordt gereageerd. Daarnaast hebben wij een Nubuck collectie ontworpen met mooie lichte kleuren en twee bag-in-bags; de Pouch en Sack. We kunnen niet wachten om deze te introduceren voor het nieuwe seizoen! Onlangs hebben wij twee nieuwe collecties gelanceerd, namelijk leer en suede. Een suede collectie stond al heel lang op ons verlanglijstje. Deze collectie komt in mooie tijdloze kleuren. Bekijk hier de gehele collectie van Duffybag.

Credits foto Iris: KEE AND KEE

LEATHER SAND