Interview: Gaby Fling

Kunst is booming! Thuis of buiten de deur verwonderen we ons graag bij mooie werken van talentvolle kunstenaars. Dat een interieur vandaag de dag niet meer zonder kunst kan, is een fait accompli.

Om het verhaal van een kunstfotografe te horen spraken wij met Gaby Fling. Een gepassioneerde, inspirerende vrouw die haar creatieve werk voor het eerst in 2004 liet zien
met de tentoonstelling “Selfie”. Nog steeds is haar werk enorm geliefd en
houdt ze na al die jaren de touwtjes graag zelf in handen.

Lees ook het interview met Maxime van Gelderen en haar groeiende onderneming

Vertel eens over het begin van jouw carrière? Je hebt een switch gemaakt van mode naar kunst. Hoe is dit op jouw pad gekomen?

‘Na mijn opleiding aan de Vogue academie ben ik stage gaan lopen bij ELLE magazine in 1999 om daarna aan de slag te gaan als freelance stylist. Mijn fotografie carrière ben ik begonnen met selfies in 2003. Daar uit voort kwam mijn eerste expositie in het voorjaar van 2004. In Laren toonde ik mijn foto’s, in mooie dikke zwarte autolak lijsten, in een lief klein galerietje op een hoek.

gaby fling

Mijn werk was gesigneerd en genummerd en de items die op de foto’s te zien waren, zoals een bikinibroekje, handtas, tanktop, hakken en armband had ik als objecten geëtaleerd naast de foto waar het op stond. Daarna heb ik mijn eerste sexy fotoshoot in Londen gedaan genaamd ‘Love Food’. Dit was in samenwerking met agent provocateur.’

Wat betekent kunst voor jou

‘Kunst betekent voor mij magie. Kunst is een optimale vorm van vrijheid en het geeft je de kans out of the box te kijken en denken.’

Hoe denk je over plagiaat

‘Plagiaat … het overnemen van andermans authenticiteit en originaliteit. Zoals Gabriela Chanel ooit zei, ‘if you want to be original, be ready to be copied’

Vertel eens over de NFT wereld

‘NFT is een afkorting die staat voor Non-Fungible Token. Letterlijk vertaald is dit een ‘niet-fungeerbaar token…. Juist omdat je met NFT’s ownership niet kan manipuleren, vond ik het een leuk idee om er vijf uit te brengen die écht eigendom kunnen zijn voor de gelukkige koper. In 2014 werd ‘Eye Candy’ mijn meest gekopieerde werk óóit en daarom wil ik juist deze serie als NFT collectie aanbieden op Ethereum platform Open sea. Het is een knipoog naar ongewenst kopieergedrag, want nu kunnen maar vijf mensen een échte eigendomsakte (NFT) bemachtigen.’

Hoe vier jij de vrouw

‘Ik vier de vrouw door haar te portretteren op een manier waarin schoonheid voor zich laat spreken. Ik zoek altijd een hoek waarin je niet anders kan dan haar te bewonderen. Om die reden ben ik altijd als gefascineerd geweest door vrouwelijk schoon.’