Interview: met Alexandra Frida die afgelopen vrijdag op de fashion week showde

Als je een doel voor ogen hebt, kun je alles bereiken. Alexandra Vollebregt van het label Alexandra Frida wist al van jongs af aan dat mode haar ding was en nu runt ze een succesvol modelabel. Je zou het haar roeping kunnen noemen…

Wat deed je als klein meisje het liefste?
“Mhh” zegt Alexandra lachend…  “Dat moet ik even bij m’n zusje checken, die zit naast me. Ik was altijd van het verkleden en in mijn moeders kasten graaien. Ik werd ook wel ‘de kraai’ genoemd en was altijd erg nieuwsgierig. Ik heb graag mensen om me heen en ben het liefst met vrienden en familie dingen aan het doen. Het creëren zat vanaf jongs af aan al in me… Mijn oma voedde heel erg onze fantasie en we bedachten samen werelden. Mijn oma heette Frieda, ik was haar eerste kleindochter en we hadden een hele speciale band. Mijn naam  komt ook van mijn oma.”

Vond je het moeilijk om een studie te kiezen?
“Nou, ik ben toen ik mijn middelbare school diploma kreeg rechten gaan studeren. Een half jaar lang heb ik non-stop gefeest, ik wilde de wereld in en het huis uit. Pas na deze wilde periode ben ik écht gaan nadenken wat ik leuk vond. Toen kwam ik bij AMFI terecht en dat bleek een opperbeste keuze. Opeens heb ik een enorme switch gemaakt en mezelf volledig op de studie Fashion&Design gestort. Het is heel hard werken en je moet je ziel er in leggen maar dat was voor mij geen probleem. Na Amfi ben ik een master gaan doen op ArtEZ.”

Wat waren de leuke en minder leuke kanten van deze studie?
“Ik was echt een AMFI kindje… maar er zitten overal goede en slechte kanten aan. Mijn twee stages waarvan een bij Bas Kosters waren geweldig. Na deze periode wist ik: dit is wat ik wil doen. Ook het afstuderen was écht te gek, ik was eigenlijk een 2D student, dit wil zeggen dat je veel met stoffen en ontwerpen bezig bent. Ik maakte geen kledingstukken… na mijn stage bij Bas Kosters ben ik mijn stoffen en ontwerpen gaan realiseren in 3D, ofwel: een heuse collectie. Iedereen spoorde mij aan om dit te doen en ik dacht ‘ach waarom niet’, als het niet lukt kan ik alsnog 2D afstuderen. Hierdoor ben ik gaan doen wat in mijn opkwam, dit vrije gevoel heeft mij heel erg geholpen. Ik moet vrij gehouden worden om tot de beste ontwerpen te komen. Op creatief vlak moet je mij loslaten en dat gebeurt ook altijd. Zo heb ik brillenaccessoires ontworpen voor Eye Wish Opticiens die naadloos aansluiten bij mijn nieuwste collectie. Ik vind het belangrijk dat al mijn werk een onderdeel is van mezelf.”

Eye Wish Opticiens - Domen / Van de Velde

Eye Wish Opticiens – Domen / Van de Velde

En toen was daar je modelabel… vertel daar eens wat over?
“Na Artez ben ik naar Cuba vertrokken en daar heb ik een jaar gewoond. In Cuba heb ik mijn eerste collectie ontworpen en deze heb ik ook verkocht. Na een poosje ben ik teruggekomen omdat ik wist dat mijn toekomst niet in Cuba lag. Eenmaal terug ben ik gaan solliciteren en al vrij snel mocht ik aan de fashion week mee doen. Mijn eerste show was zo goed bevallen dat ik financieel de mogelijkheid kreeg om mijn merk verder uit te bouwen. Dus ben ik een team gaan zoeken. De grootste verandering is dat ik eerst in mijn eentje voor mijn label aan het werk was en nu zit er een heel team. Opeens moet je stipt om 9.00 aanwezig zijn, dit zorgt voor een ritme in mijn leven. Ik vind het heel erg leuk dat ik iedere dag mensen om mij heen heb, dit maakt werken leuk.”

Draag jij alleen maar kleding van jezelf?
“Ik draag alles door elkaar, veel van mijn eigen kleding combineer ik met andere kleding. Zo ben ik gek op tassen… van designer tot tweedehands. Van Prada tot Kenzo. Ik houd van mooie kleding en mijn sieraden komen vooral uit de familie. Als het maar goud is. Verder draag ik ook heel veel zwart… en kleding moet lekker zitten. Ik sta ’s ochtends niet uren voor de kast en ik draag ook niet veel make-up.”

Werk je voor je label ook veel met goud?
“Op het moment wel. Duizend-en-een nacht sprookjes zijn dé inspiratiebron voor de nieuwste collectie en daar komt veel goud en kleur uit voort… Om wat preciezer te zijn: de collectie is geïnspireerd op Scheherazade, de vertelster van de verhalen uit Duizend-en-een-nacht. Scheherazade trouwt met sultan Sjahriaar die de gewoonte had om zijn eerdere vrouwen te doden omdat hij bang was om bedrogen te worden. Om nog meer moorden te voorkomen offert Scheherazade zich op en voorkomt ze met het vertellen van verhalen dat hij haar vermoord. Hij is te nieuwsgierig naar de afloop van haar verhalen die ze nooit helemaal af vertelt… dus moet hij haar laten leven. Ook voor mijn samenwerking met Eye Wish Opticiens heb ik veel goud gebruikt voor de brillenaccessoires.”

Vertel eens wat meer over je nieuwste collectie
“Naast dat het een kleurrijke collectie is, heb ik ook veel borduursels en handwerk toegepast. Het is een vrolijke collectie, ik ben los gegaan. Deze collectie past écht bij mezelf. This is who I’am. Er zitten kinderlijke details in maar het is daarnaast ook heel vrouwelijk en sexy. Echt een stap vooruit…”

Beschrijf eens je eerste triomf in de modewereld?
“Dat is tocht wel mijn eerste show tijdens de Fashion Week omdat het daar allemaal mee begon. Ik had een collectie ontworpen en die heb ik laten zien, ik was de gelukkige die mocht showen. Daarna is het snel gegaan en heb ik nog heel veel ‘wauw’ momenten meegemaakt.”

Hoe ben je op de naam Alexandra Frida gekomen?
“Het is mijn eigen naam, maar ook de naam van mijn oma. Deze naam heb ik al tijdens het afstuderen op AMFI gekozen. Ik heb ‘m nooit meer veranderd.”

Met welke ontwerper wil jij nog wel eens samenwerken?
“Alexander McQueen was mijn favoriete ontwerper, hij leeft helaas niet meer. Het modehuis bestaat nog wel en daar heb ik nog steeds veel bewondering voor.”

Credits: Team Peter Stigter

Wat is het spannendste moment tijdens de fashion week?
“Het is altijd spannend. De rehearsal is het leukste, dan gaan we de show voordat het publiek er is al een keer doen. Op zo’n moment zit ik zelf in de zaal en zie ik écht hoe de collectie er in z’n geheel eruit ziet. De show zelf gaat in een roes voorbij… Ook de laatste loodjes voor de show zijn niet altijd even makkelijk maar ik probeer alles met zoveel mogelijk plezier en positiviteit te doen. Het is hard werken maar het creëert ook een enorme band met je team. Samen werk je naar een doel toe en dat is heel intens.”

Dit is Alexandra in drie woorden
“Positief, dromerig en heel druk.”

Hoe ziet je atelier eruit?
“Het is er best een chaos, noem het een schatkist. Overal hangen en staan bijzondere dingen, dit zijn inspiratiebronnen die ik heb verzameld. Deze mag ik niet thuis uitstallen van mijn vriend, dan wordt het propvol. Als ik het atelier binnenloop is het altijd drukker dan wanneer ik er niet ben, dit komt door mijn karakter maar in the end is het daardoor altijd warm en gezellig.”

Neem snel een kijkje op de website van Alexandra Frida voor de hele collectie.

Foto credits: Iris Duvekot