Je huid gezond eten én smeren? Zo geef je d’r een oppepper

Komt regen. Komt zonneschijn. We kunnen er niet meer onderuit: herfst is here to stay. Zit er dik in dat de druilerige dagen wat met je doen; wie weet merk je het aan hoe je in de wedstrijd staat én…aan je huid. Over dat laatste willen we het met je hebben. Want met de wisselingen van de seizoenen kan je huid wel een extra boost gebruiken. Hoe? Met natuurlijke crèmes en voeding.

Eet je huid gezond

First things first. Je huid is een weerspiegeling van hoe het daar binnen in je gesteld is. Is de keten met de grote gele ‘M’ wekelijks (of vaker) je favoriete tussenstop, dan zal je dat terugzien aan je huid; het oogt grauw en als je pech hebt, steken er ook nog pukkels de kop op. Dat krijg je als je darmen harder moeten werken en weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Beter help je je lijf een handje met gezonde voeding die barst van de antioxidanten, vitamine A & C, zink en vetzuren. Vertaal je dit door naar de praktijk, dan is het slim dit regelmatig op het menu te zetten:

(1) Bravo voor bessen

Om te beginnen met de antioxidanten, de stoffen die de schadelijke indringers (lees: vrije radicalen die onzuiverheden kunnen veroorzaken en veroudering doen versnellen) de das om doen. Bekendste en grootste bron van antioxidanten zijn toch wel blauwe bessen, frambozen en bramen. Ze staan bol van de vitamine A, B3, B5, C en E. Doe ze ’s ochtends in je schaaltje yoghurt, havermout of overnight oats en je begint de dag met 3-0 voorsprong. 

(2) Nuts about nuts

Als je dan toch bezig bent met je ontbijt, stop er dan gelijk een dot noten bij. Paranoten, hazelnoten, walnoten, amandelen, het hele notenvocabulaire mag erin. Ze bevatten omega 3-vetzuren die belangrijke bouwstenen voor onze huid zijn. Onder andere door deze voedingsstoffen krijgt je huid die gezonde, glowy touch. PS, ze zitten ook in o.a. wilde zalm en avocado.

(3) Darmen in balans

Yours truly kan erover meepraten: zijn je darmen niet in optimale staat, dan is de kans groot dat er (o.a.) huidissues optreden. Word je niet blij van. Daarom is het advies om lief voor je darmen te zijn en je wordt beloond met een gezonde skin. Hoe je dat kunt doen? Drink regelmatig kombucha (gefermenteerde drank), en schotel regelmatig kimchi, zuurkool, ui en prei voor.

Oké, oké, er is nog veel meer wat je kunt doen om je huid on point te houden, te krijgen. Belangrijkste boodschap is om alle kleuren van de regenboog te eten en zo min mogelijk suiker, cafeïne, zuivel, tarwe (plus gluten) en oliën binnen te krijgen. Tot zover de huishoudelijke mededeling over wat te eten voor een gezonde huid.

Smeer je huid gezond

Komen we nu aan bij chapter: ‘huidverzorging’. Wie vaker op Enfait.nl intuned, weet dat we FAN van het eerste uur van Esse probiotics skincare zijn. Dat is met een reden. Voor de oplettende lezer is het vast al opgevallen dat ook hier probiotica aan te pas komen. Weet namelijk dat ze niet alleen essentieel zijn voor onze darmhuishouding, maar ook om onze huid er tip-top uit te laten zien. Wat Esse Esse maakt, is dat alles van dit Zuid-Afrikaanse label biologisch, vegan, dierproefvrij, fair trade en CO²-neutraal is. En daarbij zijn ze ’s werelds eerste huidverzorgingsmerk dat werkt met levende probiotica om je huidmicrobioom aan te vullen waar nodig.


Lees ook: Esse Probiotics Skincare, organic huidverzorging dat doet wat het belooft


Esse Probiotics Skincare huid gezond

Huid zoals de natuur het bedoeld heeft

Afijn, Esse kun je er dus goed bijhebben om je huid gezond te krijgen of houden. Nu zou je kunnen denken dat hoe meer crèmes en andere toeters en bellen in huis, des te beter voor je huid. Da’s niet waar het natuurlijke skincare label per se groot voorstander voor is. Waar wel van? Skinimalism. Een term waarbij meer smeren niet altijd beter betekent. Nou ja, die vlieger gaat niet voor Esse op, want omdat al hun producten de natural beauty zelve zijn, kan het met hen geen kwaad. Wél als je aan de smeer bent met niet-natuurlijke huidverzorging, dan is het een ander verhaal. In dat geval is er al snel sprake van overgebruik van schadelijke synthetische stoffen die een fikse impact op je hormoonbalans kunnen hebben. En je weet, zijn de hormonen uit balans, dan zal je huid daar het bewijs van zijn.

Esse is meer van het kaliber: ‘Rewild your skin’, oftewel breng de huid terug naar hoe de natuur haar heeft bedoeld met behulp van probiotica. Niet teveel producten, niet te weinig. Precies goed. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je ’s ochtends je wasroutine bijvoorbeeld overslaan (plens water in je snoet is voldoende) en alleen voor ’s avonds bewaren. Toner, serum, nachtcrème en je bent klaar voor de nacht. Simple as that! 

Nieuwsgierig geworden? Esse Probiotics Skincare is op steeds meer plekken in NL te koop. Voor een shop bij jou in de buurt, klik hier.