Hoe langt blijft een geopende fles wijn goed?

Regelmatig openen we een fles wijn om voor onszelf één glas in te schenken. Het restant verdwijnt in de koelkast of op het aanrecht. De vraag is: hoe lang blijven left-overs van wijn goed? Of in andere woorden: doordrinken of laten staan?

Volgens wijn expert Collin Lilly is het van groot belang dat de fles wijn binnen zes uur leeg gaat. Na vierentwintig uur proeft deze toch een stuk minder lekker. Het probleem is: na het openen van de fles komt er lucht bij de wijn. Gedurende de nacht wordt de wijn blootgesteld aan teveel lucht en daardoor worden de fenolen aangetast. Het zijn deze fenolen die voor de smaak (of slechte smaak) zorgen. Of je nu een dure fles baas maakt of goedkope bocht in huis hebt, het maakt geen verschil. Behandel rode of witte wijn zoals je dit met een glas melk zou doen. Plaats het na openen in de koelkast en wij is de eerste dag het lekkerste maar na vier dagen ook nog drinkbaar. Rode wijn moet dus OOK in de koelkast, vergeet ‘m alleen niet een half uurtje voor consumptie op temperatuur te laten komen. Veel mensen weten niet dat rode wijn ook beter blijft smaken als je de fles koelt.

Om een fles langer te bewaren zou je ook een vacuüm wine saver van Vacu Vin bestaat kunnen aanschaffen. Dit bestaat uit een vacuümpompje met bijbehorende afsluitdoppen, waarmee aangebroken flessen wijn langer bewaard kunnen blijven.

Lees ook: Oeps! Een slok witte wijn bevat zoveel calorieën.