Hoe blijf je emotioneel in balans als je het gevoel hebt dat je levensdoel in duigen valt

Verandering hoort bij het leven, net als loslaten. Maar wat als je iets los moet laten waar je nog helemaal niet aan toe bent? Dit kan om een relatie of een bedrijf gaan, afscheid nemen is tegen wil en dank is altijd zwaar. Iemand die z’n baan, bedrijf of relatie verliest gaat door een rouwproces en door dit proces moet je heen.

It’s live and learn en uiteindelijk kom je altijd sterker uit dit soort situaties. Alleen weet je dat nu nog niet. Tranen, gevoelens van ongeloof, angst, onzekerheid en vragen over wat had ik anders kunnen doen overmannen je. Vragen als waar ben ik ooit aan begonnen, kan en wil ik nog op deze manier leven en heb ik wel het juiste pad gekozen malen door je hoofd. Als iets wegvalt waar je zo hard aan hebt gebouwd, dan vallen al je zekerheden weg.

Zie het als een nieuwe start
Als je niks hebt, heb je alles. Er zijn mensen die het liefst zo minimalistisch mogelijk leven om zo dichter bij zichzelf te komen. Ze trekken naar verweggistan om te mediteren zonder connectie met de rest van de wereld. Nu is dit niet voor ieder weggelegd maar verstilling, naar binnen keren en ruimte geven aan al je emoties is een goed begin na een vervelend einde. Geef jezelf de tijd om te rouwen, accepteer dat de belangrijke vragen die in je hoofd rondspoken niet meteen beantwoord worden en kijk bewust naar wat er echt in je omgaat. Kijk dieper dan dat je aandurft, dan kom je bij de kern. En dat is wie jij bent.

Acceptie
Na een rouwproces wordt het tijd om verantwoordelijkheid te nemen en hulp te accepteren. Momenten waarop je de bodem van de put bereikt, leggen ook datgene bloot waar je liever niet naar kijkt. Het is de beste spiegel voor je ziel en dat is confronterend. Uiteindelijk moet je door en probeer daarom vanuit je diepste zelf te handelen. Durf om hulp te vragen, omarm steun van anderen en laat personen die geen positiviteit brengen links liggen. Schaam je niet maar vind de kracht om verder te gaan. Jouw grootste angst is immers werkelijkheid geworden, er is niks ergers toch? Je hebt niks meer maar je bent nog steeds jezelf. Op dit moment sta je meer dan ooit in contact met je innerlijke zelf en benut dit feit want jij bent het beste in dit leven. Jij moet het doen en dit besef je je nu meer dan ooit. Er komen vanzelf nieuwe doelen als jij jezelf weer laat ademen.