Help! Wat als je man ongezond eet?

Ooit begonnen jullie samen een relatie. Dat hij rookte, hamburgers bij de vleet at en nooit sportte deerde je toen nog niet. Hij zag er goed uit, je zag elkaar niet dagelijks en je had nog géén idee dat hij de ware zou zijn. Inmiddels blijkt dat jullie liefde voor het leven is, wonen jullie samen of heb je zelfs al een gezin. En dan gaan die sjekkies of hamburgers wél aan je vreten…

Jij vindt het namelijk wel belangrijk om een gezond eetpatroon vol te houden terwijl de man als het even kan een vette hap naar binnen werkt. Voor jou is vlees not done terwijl hij de barbecue bij de eerste zonnestralen uit de schuur haalt. Het is belangrijk om te leven en laten leven maar na verloop van tijd begint het je zorgen te baren dat hij niet voldoende vitamines en goede vetten binnenkrijgt. Sterker nog hij gedijt prima bij broodjes kroket en koekjes. Hij heeft zich nog nóóit druk gemaakt over zuivelvrij, glutenvrij of diervrij eten. Je gunt iedereen z’n eigen manier van leven maar het is gewoon ongezond en je wilt nog zo lang samen zijn! De tijd tikt door en met zijn dieet van bier, chocolademousse, shag, koffie, koek, kipcorn en grilworst ben jij bang dat hij een achterstand heeft wat gezondheid betreft. Als jij er niet zou zijn, dan zou hij dagelijks bij de Burgerbar zijn avondeten halen.

Tijden veranderen
Júíst in de eerste fase van verliefdheid maakt het je allemaal nog niet zoveel uit. Sterker nog: je leeft er samen op los, rookt sigaretten uit het raam en drinkt iedere avond wijn bij de open haard. Iedere avond is het date night, jullie liefde wordt rijkelijk gevierd en de zogenaamde relatiekilo’s vliegen eraan. Gezellig samen op de bank met een kaasplank is opeens geen uitzondering meer en het is meestal de vrouw die dit gesnaai een halt toeroept. Je hebt geen zin in overgewicht, katers en een ongezonde levensstijl. Voor even is het leuk maar als je lang doorgaat, voel je je niet fit meer. De fase van lang leve de lol is voorbij, er moet weer gesport en gedieet worden. Vind jij. Hij niet… voor hem is de fase van schranzen tot je erbij neer valt geen fase. Hij neemt het er lekker van… en jij maakt je druk. Hij moet namelijk wél lang leven, voor jou en voor hemzelf en als er kinderen zijn al helemaal voor de kroost.

De man moet maathouden
Uiteraard wil je van niemand dwingen om jouw gezonde eetgewoonten over te nemen. Je lust zelf ook wel een wijntje en koopt zo nu lekker veel chocolade. Maar over het algemeen eet je gezond en weet je maat te houden. Je schrapt vlees uit je eetpatroon, eet meer groenten dan koolhydraten en zorgt dat je op welke manier dan ook genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Daarnaast beweeg je voldoende én zorg je goed voor jezelf. Helaas blijkt jouw goede voorbeeld niet genoeg om hem van de bank af te krijgen. Voor het avondeten heeft hij al een paar boterhammen met pindakaas naar binnen gewerkt en na het avondeten loopt hij ook weer als een roofdier door de keuken. Als je vraagt wat ‘ie geluncht heeft, krijg je altijd een vaag antwoord maar uiteindelijk zie je op de boodschappenrekening bij de snackbar heeft gepind.

Van jouw eten wordt hij niet dik
Dik is één ding maar het ongezonde, dat is pas erg. Het is niet dat jij een wasbordje verwacht maar op z’n minst een man die nog járen meegaat. Die garantie krijg je nooit maar een beetje gezond doen helpt wel! We leven in een tijd waarin we meer consumeren dan we nodig hebben. Vroeger kreeg je een plakje peperkoek op een verjaardag, tegenwoordig eet je drie stukken taart. Ooit aten we eens per week vlees, nu worden er dagelijks flinke kiloknallers op de barbecue gegooid. Maat houden is moeilijk maar mogelijk! In deze tijd komen we niks te kort dus de hunkering naar veel en vies eten komt echt vanuit jezelf. De knop moet om. Tijd voor verandering! Gezond kan óók heel lekker zijn en hamburgers zijn niet opeens verboden terrein. Wie 80% gezond eet, mag 20% zondigen en niet andersom. Het moet niet zo zijn dat jouw gezonde rijstschotel gevuld met groenten die jij ’s avonds op tafel tovert de 20% gezond is tegenover 80% andere rommel. Of dat er tegenover 2 appels 8 Marsen staan. Niet voor je gewicht maar gewoon omdat we met de kennis van nu weten dat we heel misschien wel iets langer leven. Samen.