Heet water: je kunt kiezen hoe je het maakt

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om heet water te verzorgen in de keuken. Veel mensen pakken, zeker als het water écht heet moet zijn, graag de waterkoker erbij. Anderen hebben nog een ouderwetse fluitketel in huis, al is het maar omdat hij zo lekker nostalgisch op het fornuis staat. Ook de speciale kranen waar zowel koud, warm als kokend water uit kan komen stromen zijn steeds populairder geworden. Welke methode kies jij om water op te warmen, en wat zijn hier de voor, maar ook de nadelen van?

Waar ga je het voor gebruiken?

De meeste mensen hebben meerdere mogelijkheden in huis om heet, of zelfs kokend water in de keuken te verzorgen. Welke optie zij besluiten te gebruiken, hangt vaak af van het doel waarvoor ze het water nodig hebben. Een kopje thee, daarvoor gebruiken de meeste mensen een waterkoker. Het gaat hier om een kleine hoeveelheid water, die daar met gemak in past, en lekker snel het kookpunt bereikt. Wie er geen in huis heeft pakt doorgaans een fluitketel om hetzelfde effect te bereiken.

Gaat het om kokend water om mee te koken, dan is dit meestal niet de handigste optie. Vaak heb je hiervoor aardig wat water nodig, dat niet altijd even makkelijk of snel tot koken kan worden gebracht in een waterkoker. Bovendien gaat dat water uiteindelijk toch in een pan op het vuur, en kun je het daar dus net zo goed eerst al in verhitten. Heb je een keer wat
minder tijd, kies dan voor warm water uit de kraan, dat scheelt al aardig wat in kooktijd. Ook kun je een deel van het water op het vuur verwarmen, en een deel in de waterkoker. Ook op deze manier kun je een stuk sneller klaar zijn. Waar waterkokers vroeger niet per se heel mooie apparaten waren, die vooral ergens achter in de keuken stond verstopt, zijn er nu steeds fraaiere exemplaren te koop, die je keuken zelfs mooier maken. Een Tefal waterkoker bijvoorbeeld, is veel te fraai om te verstoppen.

Kokend water uit de kraan

Een moderne en steeds vaker gebruikte manier om snel heet en kokend water in de keuken te hebben, is door te kiezen voor een kraan die dit direct aan kan leveren. Hiervoor wordt in de keuken een kleine boiler ingebouwd, zodat je op ieder moment direct kokend water uit de kraan kunt laten stromen. Heel handig als je het vaak gebruikt, het maakt theezetten letterlijk iets dat je binnen een halve minuut kunt doen, ook tijdens het koken.