Heb jij liefde voor jouw huis? Dan past deze spirituele lenteschoonmaak bij jou

De meeste mensen brengen veel tijd thuis door. We verzamelen spullen om huizen mooier te maken en drukken een stempel op ons plekje. Je huis schoon houden is belangrijk en voor veel mensen heeft de grote lenteschoonmaak niks met cultuur of spiritualiteit te maken. Het is gewoon een punt waarop je het zat bent dat je alles in de winter hebt laten verslonsen en toe bent aan een interieur zonder stof en troepjes all over the place.

Ook al is de lenteschoonmaak iets typisch Europees, tegenwoordig wordt er over de hele wereld flink gepoetst. De dagen worden langer, de natuur begint te bloeien en daar krijgt iedereen energie van. Deze energie stop je in jouw huis en daardoor gebeurt er ook iets van binnen. Ja. We hebben het over een spirituele schoonmaak. In China maken ze op de eerste dag van het nieuwe jaar schoon schip, het reinigen van je huis zorgt niet alleen voor een spik en span aanrecht, al het ongeluk uit het afgelopen jaar wordt spiritueel verwijderd. In Perzië valt de eerste dag van het nieuwe jaar samen met de eerste lentedag: Nowruz. Om de lente en het nieuwe jaar te vieren houden veel families een groots schoonmaakritueel dat bekend staat als: Khaneh-Tekani, ook wel: “shaking house”. De hele familie helpt mee en alles wordt ondersteboven gehaald. Dingen die normaal geen aandacht krijgen, worden flink onder handen genomen: denk aan het bestek, tapijten en meubels. Om de lucht te reinigen wordt er sandalwood gebrand. De schoonmaak gaat niet alleen om het in orde maken van het huis, mensen willen vooral tegenspoed uit het verleden achter zich laten en kwade geesten verdrijven.

Duurzaam schoonmaken
Een groeiende groep mensen zoekt naar oplossingen om hun impact op het milieu te verkleinen. Alles wat we doen, heeft impact en schoonmaken kan tegenwoordig stukken duurzamer. Method heeft schoonmaakproducten die genadeloos zijn voor vuil maar lief voor de planeet. Voor Method is duurzaamheid geen trend maar vanzelfsprekendheid en de verpakkingen van 100% gerecycled plastic zijn ook nog een hartstikke mooi! Daar word je blij van en deze positieve energie vult jouw huis!

method Schermafbeelding 2018-02-13 om 19.14.39

Ontdoe je van negatieve energie in huis
Een schoon huis krijg je door te poetsen en dit klaart ook deels de energie in de lucht. Iedereen kan zich van negatieve energie ontdoen zodat ‘ie zich weer fijner voelt thuis. In ieder huis is een bepaalde energie voelbaar. Dit ontstaat door spullen maar ook door emoties van bewoners of gasten. Nu is het niet zo dat je met een dweil alle tranen van verdriet de deur uit dweilt, maar het helpt wel je wel een handje in de goede richting. Een spirituele lenteschoonmaak begin je zelf en er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen zonder dat er een ‘cleaner’ aan te pas komt.

Ontspullen
Spullen nemen ruimte in beslag, letterlijk en in jouw hoofd. Ruim op en wees kritisch, alles wat je niet meer kunt gebruiken gaat de deur uit! Misschien kun je er iemand anders blij mee maken? En anders huur je een kraam op de rommelmarkt. Op deze manier krijgen jouw spullen weer een tweede leven en creëer jij ruimte in jouw hoofd.

Neem de tijd
Als je weet dat je maar een kort moment hebt, plan dan niet teveel in. Haast is nooit goed en verhoogd je hartslag. Wanneer je genoeg tijd hebt om schoon te maken, is dit erg rustgevend. Doe alles wat je doet met aandacht! Indien dit betekent dat je vandaag alleen aan de douche toekomt, dan is dat zo. Focus je op één ding tegelijk. Als de douche klaar is, kun je altijd nog besluiten om de wastafel mee te pakken. Maar niet voordat je alles afmaakt waar je aan begonnen bent.

Werk met producten waar je zen van wordt
Schoonmaakmiddelen moeten ervoor zorgen dat alles glimt als nooit tevoren maar een fijne geur is ook niet verkeerd. Producten met een intens overheersende lucht zijn niet fijn, soms word je bedwelmd door azijn of een andere indringende geur. Terwijl een geur van sappige pomelo, een vleugje frisse citroenschil, ondersteund door freesia (de bloem van februari!) en amber, afgewerkt met roze peperkorrels heerlijk ruikt! Method heeft producten die zo fijn ruiken dat je er helemaal zen van wordt.

Kies de juiste muziek
Iedere dag sta je op met een andere mood. Pas jouw muziekkeuze hierop aan, ben je in de stemming voor lounge, klassiek of house? Of heb je toch meer zin om te stofzuigen op: “I want to break free”? Hoe dan ook, muziek bepaald hoe jij schoonmaakt!

method

De shiny limited edition lijn van Method maakt haar debuut exclusief bij Albert Heijn en is verkrijgbaar vanaf februari 2018. Prijzen: allesreiniger (€3,99) en afwasmiddel (€3,49).