Heb jij één werkuniform voor iedere belangrijke meeting?

Dress for succes is niet uit de lucht komen vallen. Als jij een belangrijke baan hebt, is het net zo belangrijk dat je een beetje goed voor de dag komt. Je wilt serieus genomen worden én een nette, betrouwbare uitstraling hebben. Draag op belangrijke momenten steeds hetzelfde tenue. Dan weet je zeker dat die outfit wel snor zit.

Spotlight effect
Vooral vrouwen vinden het heerlijk om iedere dag een nieuwe outfit uit de kast te trekken. Daarmee laat je toch een spetterende indruk achter? Fout. Het is vooral fijn voor jezelf dat je je iedere dag mooi kleed maar, andere zijn er heus niet zo mee bezig. Dit noemt men het spotlight effect. In dit geval denk je dat mensen de hele tijd op je letten terwijl andere in feite alleen maar met zichzelf bezig zijn.

Deze uitspraken doet een succesvolle vrouw nooit!

Die vlek op je blouse is in jouw ogen rampzalig, een ander valt het niet eens op. Is de kapper flink aan het snoeien geweest met de schaar? Niemand die überhaupt in de gaten heeft dat jij bij de kapper bent geweest. Zo zie je maar weer.

Stress
Ondanks het spotlight effect vind jij het erg belangrijk om er piekfijn uit te zien. Zeker als je een belangrijke, werk gerelateerde, afspraak of presentatie hebt. Een deal die wel eens belangrijk kan zijn voor de rest van je carrière. In je hoofd weet je al precies wat je voor deze belangrijke meeting uit de kast trekt. Op de dag zelf blijkt deze outfit toch niet te matchen met de schoenen waardoor je nog 10x wat anders aantrekt. Je vergeet de tijd en komt in plaatst van de geplande 5 minuten te vroeg, 2 minuten te laat. Overhaast ren je naar de afgesproken plek en zwetend stamel je jouw excuus uit voor de vertraagde 2 minuten.

15 tips en trucs voor dé uitstraling van een zakenvrouw

Tot overmaat van ramp blijkt dat je ook niet weet hoe je jouw laptop aan de beamer koppelt. He-le-maal niet aan gedacht! Nee, jij was vooral gefocust op uiterlijk vertoon. Zonde want hierdoor kom jij onnodig chaotisch en onvoorbereid over. Daarom is het belangrijk om je voor een belangrijke meeting wél goed voor te bereiden. En dan hebben we het niet over je kleding. Als jij dat even links laat liggen kun je je veel beter concentreren op zaken zoals: Wat neem ik mee? Hoe zit het met de techniek? Is alles geregeld? Allemaal van groot belang, net als de rust die je uitstraalt als je niet overhaast binnen komt strompelen.

Aldus: het werkuniform
Een kokerrok, witte blouse en een blazer. Zomers misschien een jurk? Maar wel altijd dezelfde. Twee paar schoenen, plat en met hak. Dezelfde make-up en een handige tas waarin je altijd alles mee neemt. Saai maar meer dan de moeite waard. Je mag niet twee keer nadenken over je outfit want dan ben je terug bij af.

Als jij je streng aan het werkuniform houdt, ga je merken dat het in the end minder stress oplevert. ‘S ochtends ben jij gefocust op de meeting in plaats van op jouw garderobe. Uiteindelijk draait het niet om wat je draagt maar om wat je uitdraagt. Dat is veel belangrijker om een carrière op te bouwen.