Focus behouden dankzij de Pomodoro techniek

Tijdmanagement kan voor veel mensen een grote uitdaging zijn. De kans is groot dat je op je werk weleens overvallen wordt door een overvolle mailbox, ellenlange to do-lijstjes en collega’s die telkens weer een beroep op je kennis en kunde doen. Tsja, dan zit je werkdag er al op voor je er erg in hebt. Zie jij door de bomen het bos niet meer en wil je bewuster met je tijd omgaan? Lees dan verder. Hieronder delen we een aantal tips van Björn Deusings, expert op het gebied van slimmer (samen)werken.

Wat is de Pomodoro techniek?

De Pomodoro techniek is een tijdmanagementsysteem dat mensen aanmoedigt om tijd voor je te laten werken en niet tegen je. Klinkt ingewikkeld maar is het niet. Met de Pomodoro methode verdeel je namelijk je werkdag in blokken van 25 minuten, gevolgd door een pauze van vijf minuten. Deze intervallen worden ook wel pomodoro’s genoemd. Na vier pomodoro’s mag je een langere pauze nemen van ongeveer 15 tot 20 minuten.

Wat zijn de voordelen van deze techniek?

Je vraagt je wellicht af wat dit met je doet, of nog beter: met je productiviteitsniveau. Het idee achter deze tomatentechniek is dat er een gevoel van urgentie bij je wordt gewekt. In plaats van dat je de hele tijd afgeleid wordt door een mailtje dat binnenkomt of een verzoek van een collega, ga je nu heel erg gericht aan de slag met één taak gedurende een vast tijdsbestek van 25 minuten. Je laat je door niets of niemand afleiden. Het gevolg hiervan? Je bent tevredener over je werk en leert bewuster met je tijd om te gaan.

Hoe gaat het in z’n werk?

Enthousiast geworden? Mooi zo! De Pomodoro te
chniek, bedacht door de Italiaan Francesco Cirillo, werkt in vijf stappen:

Stap 1: Maak een takenlijst
Schrijf alle activiteiten op die nog gedaan moeten worden in de volgorde van belangrijkheid. Vervolgens splits je de taken op in pomodoro’s van 25 minuten.

Stap 2: Stel een timer in
Zet een timer op 25 minuten. Een tafelklok of een kookwekker is de beste keuze, want een timer zetten op je mobiel kan ook weer voor de nodige afleiding zorgen.

Stap 3: Focus
Spreek met jezelf af dat je in deze 25 minuten alléén met die taak bezig bent.
Stap 4: Korte pauze
Neem een korte pauze van vijf minuten (ook getimed met de wekker, niet vals spelen!). Wat je gaat doen, mag je helemaal naar eigen keus invullen.

Stap 5: Lange pauze
Ben je inmiddels al vier pomodoro’s verder? Dan wordt het tijd voor een langere break! Je mag nu een kwartiertje tot 20 minuten pauze nemen. Ook deze tijd mag je naar eigen wens invullen. Blijf deze stappen herhalen tot je werkdag erop zit. Veel succes!