Een enorme werkblunder gemaakt? Zo los je het op

Het klinkt cliché, maar iedereen maakt fouten. Bij vrienden, in een relatie of op het werk. En dat laatste kan voor fikse problemen zorgen. Je reputatie, promotie of zelfs baan komt op het spel te staan als je het écht verpruts en er is niks ergers dan dat! Het liefste zouden we op dit soort momenten door de grond zakken, maar dat gaat niet. Dus het slimste wat je kunt doen, is instaan voor je fouten.

Geef toe en zoek naar een oplossing
Het ergste wat je kunt doen is zwijgen. Je kunt sommige dingen niet verzwijgen en als je niks zegt lijkt het alsof je niet voor je fouten uit durft te komen. Toegeven is part of life. Als je daar te lang mee wacht, kunnen fouten niet meer worden teruggedraaid. Fouten zijn menselijk dus is het zaak om de schade zoveel mogelijk te beperken. Niemand verwacht dat je perfect bent, maar de meeste mensen verwachten wel dat je eerlijk en oprecht bent.

Handjes uit de mouwen
Bied altijd aan om je eigen fouten op te lossen! Zelfs als dit je alle tijd van de wereld kost en het super ingewikkeld is. Laat zien dat je moeite wilt doen om dingen recht te zetten en je je verantwoordelijkheid neemt. Hierdoor kom je nog steeds als een gemotiveerde en betrouwbare werknemer over.

Geef nooit een ander de schuld (zelfs als ze medeplichtig zijn)
Wijs nooit met je vinger naar een ander. Toegegeven: het is verleidelijk om een ander de schuld in z’n schoenen te schuiven. Zeker als er twee schuld hebben. We kunnen je nu alvast vertellen: je schiet er niks mee op, maar komt bekrompen en onaardig over.

Vergeef jezelf
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: je moet eerst jezelf vergeven voordat een ander je kan vergeven. Fouten maken is menselijk en als je je aan de bovenstaande regels houdt, moeten anderen jou ook vergeven. Soms gebeurt dit niet en krijg je steeds weer te horen wat je allemaal hebt misdaan. Niet fair. En misschien wel een teken dat je voor jezelf moet kiezen en een andere weg moet inslaan. Ja. Je hebt een fout gemaakt en je gaat er nog veel meer maken! Daar leer je van en je verdient het om verder te gaan.

JAAAA! Van hardlopen word je slimmer.