Dit is hoe je vervelende acne littekens kunt vervagen

We kunnen gerust zeggen dat er heel veel mensen zijn die met acne te maken krijgen. In de tienertijd krijgt maar liefst 85% van de mannen en vrouwen in lichte of ernstige mate te maken met puistjes op het gezicht, de borst of rug. We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn en ontstekingen veroorzaken in de huid. Hierdoor ontstaan er rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Soms zijn deze ontstekingen zo heftig dat het de huid aantast en blijvende littekens achterlaat.

Littekens na acne wil je het liefst helemaal weg hebben. Soms gebeurt dit vanzelf, maar je kunt het herstellende proces ook ondersteunen. Lees maar even:

Gebruik goede, milde huidverzorgingsproducten
Blijf weg bij agressieve middelen met irriterende ingrediënten. Er zijn veel producten op de markt met chemische ingrediënten die enerzijds ontstekingen voorkomen maar anderzijds de huid beschadigen. Als dit gebeurt, herstelt de huid minder snel. Ik gebruik natuurlijke producten omdat ik dit persoonlijk fijner vind.

Iedere dag smeren met een zonnebrandcrème
Vermijd zonlicht, dit vertraagt het herstellende vermogen van de huid en draag dagelijks zonnebrandcrème (minimaal SPF30) om verkleuring van de littekens te voorkomen. UV stimuleert de pigment productie en veroorzaakt donkere vlekjes en littekens.

Producten bomvol vitamine C
Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen (bindweefsel) waardoor de huid stevig blijft. Daar komt nog eens bij dat vitamine C een antioxidant is en uv-schade kan beperken en het kan het acne en pigmentvlekken verminderen. Als je een product koopt moet je op het volgende letten: vitamine C werkt alleen in hoge concentraties, je hebt 4% nodig en dit kun je checken doordat het middel bovenaan op de ingrediëntenlijst moet staan. In combinatie met andere antioxidanten werkt het het beste, met vitamine E bijvoorbeeld. De verpakking is minstens zo belangrijk omdat vitamine C niet tegen vocht, zuurstof en licht kan. Glazen potjes zijn niet zinvol en dat is best zonde.

Professionele behandelingen
Je moet goed voor je huid zorgen maar er zijn ook professionele behandelingen die jouw dagelijkse huidverzorgingsroutine ondersteunen. IPL-behandelingen verminderen verkleuringen na ontstekingen maar is niet geschikt voor ieder huidtype. Bespreek dit altijd met een professional. Zelf onderhoud ik mijn huid met peelings. Een peeling is eigenlijk een gecontroleerde huidbeschadiging geven aan de huid waardoor deze wordt geactiveerd, zichzelf hersteld en in een betere conditie is dan voor de behandeling. Ik ga het liefst naar KNAP Institute in Amsterdam waar ze verschillende peelings aanbieden en goed advies kunnen geven over welke peeling het beste bij jouw huid past. Zo werkt de ene prima tegen acne littekens en ik heb juist baat bij een peeling die de rokershuid vermindert en de huid verstevigd.

Nooit aan puistjes krabben
Krabben beschadigd de huid steeds opnieuw, hierdoor verhoog je de kans op blijvende littekens. Littekens moet je juist goed verzorgen met bijvoorbeeld een littekencrème. Staudt littekencrème is ontwikkeld door plastisch chirurgen met jarenlange ervaring en daardoor bevat deze crème de beste ingrediënten.

Staudt littekencrème

Staudt littekencrème, €29,95 via de webshop