De huizenprijzen stagneren, hoe ziet de toekomst eruit?

In de afgelopen periode is de groei van de Nederlandse economie gestagneerd, zo meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Een trend die niet alleen zichtbaar is in eigen land, maar ook elders in de wereld gemerkt wordt. De hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne worden als belangrijke redenen genoemd. Ook de groei in de huizenprijzen neemt af, mede door de oplopende hypotheekrente. Naast de oplopende hypotheekrente speelt mee dat de economische onzekerheid consumenten doet laten twijfelen of dit het juiste moment is voor het kopen van een woning. Overigens verwacht DNB niet dat de huizenprijzen op een korte termijn zullen dalen; er is slechts sprake van een stagnatie in de groei.

Kosten van een hypotheek nemen toe

De stijgende hypotheekrente maakt dat het duurder wordt om een woning te kopen. Waar de hypotheekrente enkele maanden terug nog onder de twee procent lag bij een rentevaste periode van 20 jaar, is die rente inmiddels verdubbeld. Frits vertelt consumenten wat zij bij de huidige rentestand kunnen lenen voor de aankoop van een woning. Hierbij blijkt dat de maximale hypotheek bij de huidige rentestand lager ligt, dan een paar maanden geleden. Het maakt dat sommige consumenten besluiten de aankoop van een nieuwe woning voorlopig uit te stellen.

Vraag naar woningen onverminderd groot

Hoewel de huizenprijzen stagneren, lijkt van een daling voorlopig geen sprake te zijn. DNB geeft hiervoor als reden dat de vraag naar woningen onverminderd groot is. Hoewel er veel nieuwe woningen gebouwd worden, kan vooralsnog niet aan de volledige vraag worden voldaan. Nog altijd zit een groot aantal mensen vast aan een huurwoning, daar het kopen van een woning financieel niet haalbaar blijkt. Pas wanneer het aanbod toeneemt en de prijzen dalen lijken zij kans te maken op een woning, uitgaande van hun huidige financiële situatie. Neem bijvoorbeeld huishoudens met één persoon, waarvan de maximale hypotheek veel te laag ligt om überhaupt te kunnen voldoen aan de vraagprijs voor een woning. Het moeten overbieden is daarin nog niet meegenomen.

Prijsstijging van 14% in 2022

De verwachting voor dit jaar is dat de huizenprijzen met gemiddeld zo’n 14 procent zullen stijgen. Dat geldt ook wanneer de prijzen gelijk blijven aan de huidige gemiddelde vraagprijs voor een woning. De relatief hoge stijging valt te verklaren door het feit dat de prijzen van woningen de afgelopen maanden al sterk in waarde toegenomen zijn. In de jaren die volgen zal de groei tussen de 2,5 en 4,0 procent liggen verwacht DNB.