Cultiveer je natuurlijke schoonheid met geluk

Is het je weleens opgevallen dat als je op een fijne plek bent, waar je gelukkig en tevreden bent, je een natuurlijke glow hebt? Wanneer we in deze staat zijn, stralen we een fijne energie uit, een uitstraling die make-up of beautyproducten niet kunnen evenaren. Wat zorgt er voor deze natural glow en wat moeten we doen om meer van dit natuurlijke schoonheidselixir te krijgen?

Nou, het korte antwoord is: ‘geluk’. Dit ene woord zorgt voor natuurlijke schoonheid van binnenuit. Maar hoe kunnen we gelukkiger worden? Ondanks wat je misschien denkt, is die designerhandtas, het keukenapparaat of zelfs salarisverhoging niet het antwoord. Onderzoek toont aan dat het kopen van spullen of meer geld niet het geheim van geluk is. Volgens Positive Psychology Literature at birth, bevatten onze genen een happiness setpoint dat goed is voor ongeveer 40% van ons geluk. Het hebben van voldoende voedsel, onderdak en veiligheid is nog eens 10%. En dan is er nog eens 50% over die we zelf in de hand hebben en wordt bepaald door de ervaringen in ons dagelijks leven.

Hier zijn enkele bewezen tips om meer te genieten van het schoonheidselixir genaamd geluk:

1. Doe waar je van houdt
Een reden hebben om ‘s-ochtends uit bed te komen is voor iedereen belangrijk. Maar er is een dunne grens tussen bezig zijn met ons levensdoel en gestrest zijn. Deze fijne lijn komt vaak neer op het zeggen van ‘Ja’ tegen dingen die we niet willen doen. Neem elke dag de tijd te onthouden wat ervoor zorgt dat je tot leven komt en zorg ervoor dat je prioriteit geeft aan activiteiten en interacties die dit doel ondersteunen. Leren om ‘Nee’ te zeggen kan een gezonde optie zijn 😉

2. Beweeg
De Universiteit van Bristol ontdekte in 2008 dat mensen die oefeningen doen/ sporten een significante verbetering in hun humeur ervaren. Ze waren ook productiever en beter bestand tegen stress op het werk. Bewegen stimuleert de afgifte van het feel-good hormoon, ook wel endorfine genoemd. In combinatie met de afgifte van andere belangrijke neurotransmitters, stimuleert lichaamsbeweging onze positiviteit, verhoogt het de energie en kalmeert het zenuwstelsel, wat resulteert in minder spanning.

3. Geluk is besmettelijk: kies mensen om je heen die gelukkig zijn
Het is bewezen dat tijd doorbrengen met gelukkige mensen jou ook gelukkiger maakt. Ook je toekomstige happiness zal hierdoor positief beïnvloed worden. Zorg ervoor dat je je eigen geluk vergroot door prioriteit te geven aan vrienden die positief zijn en hun glas halfvol zien, in plaats van half leeg.

4. Effectief omgaan met stress
In onze drukke moderne wereld verkeert bijna iedereen, neurologisch gezien meestal in een staat van stress. Deze staat is er een waarin we voornamelijk leven in onze vecht- en vluchtstand (Fight & Flight). In plaats van lange perioden door te brengen in een Parasympathetic Dominant, ook wel rest & digest zoals de natuur het bedoeld heeft, brengen we steeds meer tijd door in ‘over-versnelling’. Dit resulteert in een overmatige productie van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol en kan leiden tot bijnier uitputting & ‘burn-out’. Studies suggereren dat ons lichaam ongeveer twee weken de tijd nodig heeft om te herstellen van een intensieve stressaanval van 10 minuten! We kunnen de stress van het hedendaagse leven niet volledig vermijden, maar we kunnen wel effectiever leren omgaan met stress door regelmatig technieken als mindfulness en meditatie te beoefenen, wat in de vorm van Yoga zou kunnen.

5. Tijd doorbrengen met anderen (in het echte leven!) maakt ons gelukkiger
In dit digitale tijdperk is het gemakkelijk om te vergeten dat we sociale interactie nodig hebben… Face-to-Face en niet via facetime ;)! Hoewel we de hele dag in contact zijn met anderen, is deze interactie vaak digitaal. Dit zou geen vervangen moeten zijn van echt, fysiek contact. Van deze real-life activiteiten is aangetoond dat ze de afgifte van oxytocine stimuleren die werken om stress te verminderen, de bloeddruk te verbeteren, de immuniteit te verhogen, pijn en angst te verminderen en ertoe bijdraagt dat we gelukkiger zijn!

“Loneliness kills. It’s as powerful as smoking or alcoholism” Robert Waldinger Harvard Researcher

6. Vriendelijkheid telt
Mensen die vrijwilligerswerk doen, zijn gezonder, gelukkiger en minder snel depressief. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer we anderen geven ons lichaam een combinatie van hormonen vrijgeeft die een zogenoemde ‘helper’s high’ creëren. Het is ook aangetoond dat degenen die daden verrichten voor andere, meer ‘geliefd’ zijn bij hun leeftijdsgenoten/omgeving en daardoor waarschijnlijk een beter gevoel van eigenwaarde hebben.

7. Herken het goede in je leven
Uit een studie uitgevoerd door de Universiteit van Pennsylvania in 2005 bleek dat één van de grootste bijdragende factoren aan het algehele geluk in het leven is hoeveel dankbaarheid je toont. Dit kan ook zijn de erkenning van al het goede in ons eigen leven, in anderen en in de wereld om ons heen. Vaker dankbaar zijn en dit erkennen door een dagelijks dankbaarheidsdagboek bij te houden, de dag beginnen met drie dingen zeggen waarvoor je dankbaar bent, iemand een bedankkaart sturen, of tijd doorbrengen en genieten van de schoonheid van de natuur, kunnen allemaal effectieve manieren zijn om je dankbaarheid te tonen.

Hoewel het misschien gemakkelijk klinkt om je eigen natuurlijke schoonheid te cultiveren, is geluk geen gegeven in ons leven. Net als fysieke fitheid is geluk iets dat komt uit consistentie, discipline en dagelijkse inspanningen. Het is een proces dat met de tijd deel uitmaakt van het dagelijks leven. Iedereen heeft dagen dat we deze rituelen moeilijk vinden, we onszelf minder goed voelen en we wel een beetje hulp kunnen gebruiken. In dit geval vind je bij Nourished Nederland de meest natuurlijke opties om een Natural Beauty Glow te creëren.

Love & Sunshine,
Erin en Floor

Volg ons op voor meer Nourished Nederland op: Facebook & Instagram
Of neem een kijkje in de webshop of blog: Nourished Nederland

Meer weten:
Becoming minimalist