Zo geef je je collageen dit jaar een boost

Collageen is onmisbaar in een optimale skincare routine. En wij snappen wel waarom. Collageen, van nature aanwezig in de huid, zorgt voor een stralende, stevige en glowy huid. Jammer genoeg neemt de hoeveelheid collageenproductie na je vijfentwintigste af.

Het komt er op neer dat de steeds ouder wordende huid, minder geboost wordt van binnenuit. En dat terwijl we júíst wat extra van dit wondermiddel kunnen gebruiken. Geen wonder dus dat we en masse zoeken naar manieren om ons collageen van buitenaf te boosten.

Collageen voor een jonge huid

Nu vraag je je misschien af, wat is de invloed van collageen op de huid? Collageen is een belangrijk lichaamseigen eiwit dat de huid gezond, stevig en stralend huid. Collageen komt van het Griekse woord ‘kolla’, wat weer samenbinden of lijm betekent. Dit omvat meteen de kracht van collageen. Het zorgt ervoor dat organen en weefsel stevig zijn, zo ook de huid.

Zorg goed voor jouw collageen

Dat de productie van collageen afneemt is een feit, wel is het zo dat dit proces vertraagd of juist versnelt door levensstijl. Externe factoren hebben namelijk een forse invloed op de aanmaak en afbraak van collageenvezels in de huid. Van blootstelling aan de zon, roken en suiker is wetenschappelijk bewezen dat het collageen stuk maakt. Daardoor krijg je simpel gezegd eerder rimpels van.

Celveroudering

Naast de afbraak van collageen, verouderen cellen en nog erger: deze veroudering van de cellen werkt aanstekelijk. Professor Jean-Marc Lemaitre, wereldspecialist op het gebied van veroudering, deed deze ontdekking na jarenlang onderzoek. Hij heeft onder andere zes jaar met Eau Thermale Avène samengewerkt.

Wanneer cellen verouderen, scheiden ze veel verouderingsbevorderende factoren af. Wetenschappers noemen dit ’zombiecellen‘. Samengebracht onder de term SMS (Secretome Messenger of Senescence) besmetten die verouderingsbevorderende factoren de naburige jonge cellen. Zo bevorderen en versnellen ze de veroudering. Dat is schrikken he?

Uit onderzoek is gebleken dat een jonge huid ongeveer een procent senescente cellen bevat, terwijl je in een oudere huid maar liefst twintig procent van die cellen aantreft. Minder celvernieuwing, minder jonge en actieve cellen en de afname van collageen zijn verantwoordelijk voor een ouder wordende huid, maar gelukkig zijn er manieren om het tij (een beetje) te keren.

De oorzaak aanpakken

Omdat er zoveel onderzoek gedaan wordt, is het mogelijk om de oorzaak van huidveroudering, celveroudering aan te pakken. Hiermee zijn we in staat om de jeugdigheid van de cellen te verlengen en het huidverouderingsproces op lange termijn te vertragen.

Eau Thermale Avène verwerkte deze wetenschap in de collectie Hyaluron Activ B3 met als voornaamste ingrediënten niacinamide en hyaluronzuur.

Een tweede jeugd voor de cellen: niacinamide

Vitamine B3 of niacinamide is hét anti-agingbestanddeel van de toekomst: in sterk geconcentreerde vorm is het de meest doeltreffende molecule tegen cellulaire senescentie en tekenen van huidveroudering.

Zes procent niacinamide – remt het begin van de huidveroudering van de cellen af, remt de verspreiding van veroudering in de huid af, vermindert rimpels en fijne lijntjes, verbetert de elasticiteit van de huid en vermindert pigmentvlekken en oxidatieve stress. Hiermee bereik je een vijftig procent langere levensduur voor de cellen.

Puur en natuurlijk hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een belangrijk en essentieel bestanddeel van de huid. Wanneer de concentratie ervan daalt, zal de huid slapper worden en krijg je meer rimpels en fijne lijntjes. Collageen smeren werd volgens veel therapeuten als een niet effectieve manier om veroudering tegen te gaan gezien.

Dit komt omdat collageen diep in de huid moet dringen, door de barrière heen, om écht werkzaam te zijn. Avène selecteerde hyaluronzuur met laag moleculair gewicht – 120 kDA (kiloDalton) – vanwege de ideale grootte voor een maximale inwerking op de hyaluronzuursynthese in de huid.

HYALURON ACTIV B3

Het resultaat is een fluweelzachte crème met niet-vette en niet-plakkerige finish. De crème geeft de huid direct een boost. Ideaal om in te masseren en een uitstekende basis voor make-up. 92 procent van de ingrediënten is van natuurlijke oorsprong, en de hyaluron activ B3 crème is 100 procent vegan.

Avène Hyaluron Activ B3, €42

De mooiste duurzame kledingmerken