Bewezen: met oordoppen in werk je stukken productiever

Op de werkvloer is er altijd wel iemand die dagelijks zijn oordoppen inplugt en vervolgens úren niet bereikbaar is. Diezelfde koptelefoon zorgt over het algemeen voor vreemde blikken van collega’s en wordt niet overal geaccepteerd. Why? Want door je af te sluiten van die rumoerige omgeving werk je stukken productiever.

Werken met oordoppen is praktisch, goed voor je focus en je ervaart minder stress.

Je kunt je beter focussen
Dwalen je gedachten regelmatig af als een collega weer eens aan het roddelen is? Of kun je het niet laten om mee te luisteren als iemand een verhit telefoongesprek voert? Dan zijn oordoppen op het werk écht iets voor jou. Je blokkeert alle afleiding van buitenaf en zelfs de klussers met boren op de bovenste verdieping zijn opeens verdwenen.

Muziek is motiverend
Er is bizar veel onderzoek gedaan naar het motiverende effect van muziek. Jouw opzwepende plaat is een boost voor je productiviteit. Een studie gepubliceerd in Neuroscience of Behavior and Physiology toont aan dat mensen die luisteren naar muziek sneller in staat zijn om beelden, letters en cijfers te herkennen dan mensen die in stilte werken. De juiste plaat kan er voor zorgen dat jij twee keer zo hard werkt…

Je humeur wordt er beter op
Als je niet zo lekker in je vel zit of een slechte dag hebt, lijdt jouw productiviteit hieronder. Een happy mind is productiever en muziek kan ervoor zorgen dat jij opeens stukken beter in je vel zit. Muziek wekt namelijk positieve emoties op.

Je wordt minder snel afgeleid
We hebben allemaal last van stoorzenders op de werkvloer. Mensen die constant een gesprek beginnen, een dringende vraag hebben of vragen of je nog koffie wilt. Koffie ja. Alleen ben jij vervolgens wel weer een kwartier verder voordat je je weer kunt focussen. Als jij jouw oordoppen in plugt, durft niemand jouw te storen want je ziet er gefocust uit.

Lees ook: voel jij jezelf niet zo lekker? Ziek melden doe je zo.