Alles wat je moet weten over een kloostertafel

Als je op zoek bent naar een nieuwe tafel, dan zijn de keuzes en mogelijkheden eindeloos. Dat maakt een keuze maken niet altijd makkelijker. Als je op zoek bent naar een tafel met een landelijk en robuust karakter, dan kan een kloostertafel iets voor jou zijn. In dit artikel vertellen we meer over deze type tafel, mogelijkheden en kenmerken. Lees snel verder!

Een kloostertafel in een notendop
Kenmerkend aan kloostertafels zijn hun robuuste tafelblad en de houten, grove poten. Het doorleefde uiterlijk geeft deze tafel een sfeervol en authentieke uitstraling, wat een kloostertafel uitermate geschikt maakt voor een interieur met landelijke stijl. Wist je bijvoorbeeld dat kloostertafels veel werden gebruikt tijdens de Middeleeuwen? Je kunt een kloostertafel gebruiken om aan te eten, maar kan deze tafel – gelet op de vreemde tijd waar we in leven – ook dienen als werkplek.

Mogelijkheden
Waar kloostertafels in eerste instantie vooral gemaakt werden van eikenhout, kun je tegenwoordig ook uit andere houtsoorten kiezen. Denk bijvoorbeeld aan teak, eiken of oud grenen. Het is wel belangrijk dat het houtsoort niet kan kromtrekken of dat er snel scheuren in komen. Het is namelijk van belang dat het houtsoort dik en hard is, maar ook dat de bladen vlak en recht blijven. Vuren en Douglas hout wordt daarom afgeraden.

Bij Robuuste Tafels vind je een enorm assortiment (klooster)tafels, maar er is bijvoorbeeld ook een kloostertafel te koop die nagenoeg in elke maat gefabriceerd kan worden. Je kunt dan zelf bepalen welk bovenblad je wilt, maar ook kiezen uit verschillende formaten, poten, kleur en de bewerking.

Onderhoud
Afhankelijk voor welk doeleind je een kloostertafel aanschaft (bijvoorbeeld voor buiten of binnen), verschilt de manier van behandelen. Als de kloostertafel als eetkamertafel wordt gebruikt, of in ieder geval binnenshuis wordt geplaatst, wordt aangeraden om de bladen af te lakken of behandelen met een speciale interieur olie. Voor kloostertafels die je buitenshuis plaatst, is het raadzaam om minimaal één keer per jaar het blad te behandelen met een bootlak of andere krachtige lak.