Alex Malone legt uit: Hoe begin je jouw leven als digital nomad? – deel 2

Het internet staat vol met tips, lijstjes en stappenplannen die je helpen om digital nomad te worden. Persoonlijk geloof ik daar niet zo in. Ik werk zelf sinds 2014 tijd- en plaatsonafhankelijk en inmiddels run ik twee bedrijven op die manier. Een van die bedrijven heeft zich zelfs gespecialiseerd in het mogelijk maken van een digital nomad bestaan voor iedereen die niet langer overvolle werkdagen op een vaste plek wil hebben. Ik kan je dus legio tips geven en ik zal in dit artikel ook zeker mijn belangrijkste lessen met je delen.

Dat gezegd hebbende geloof ik nog steeds dat alle tips in de wereld geen verschil voor jou gaan maken als je niet óók zelf kritisch kijkt naar een aantal vragen. Mijn tips, vanuit mijn lessen, opgedaan op mijn pad, kunnen jou namelijk slechts deels verder helpen. Waarom? Omdat niemand, ook ik niet, jou beter kan voorzien van informatie over jouw leven dan jij zelf. De antwoorden heb jij. Je moet alleen de juiste vragen leren stellen. Daarom schreef ik naast dit blog ook een ander artikel waarin ik je help je bewustwording te vergroten over waar je staat, waar je heen wilt en hoe je daar gaat komen.

Het kan natuurlijk zijn dat je naar meer inspiratie en concrete mogelijkheden op zoek bent. Daarom volgen hier mijn belangrijkste tips over stappen die je kunt zetten in het digital nomad leven.

Werk (gefocust) vanuit een digital nomad hub
Er zijn verschillende plekken ter wereld die bekend staan als ‘digital nomad paradise’. Het zijn plekken waar veel westerse online ondernemers zich verzamelen om aan hun bedrijf te werken. Naast werken genieten ze van de (veelal) zonnige bestemmingen, lange lunches en nomad events. Werken in deze hubs is dan ook een fijne manier om te netwerken, van anderen te leren, ideeën op te doen en jezelf helemaal onder te dompelen in het digital nomad leven.

Let er daarbij wel op dat wonen en werken op een dergelijke bestemming niet jouw einddoel zou moeten zijn. Het is slechts een manier van leven. Nog steeds heb jij bepaalde zakelijke doelen die je wilt verwezenlijken en deze manier van werken draagt bij aan een bepaald gevoel van geluk, waardoor je meer energie voelt om je doelen daadwerkelijk te behalen. Is jouw doel bijvoorbeeld dat je daar aan je bedrijf gaat werken dan is het wel aan jou om daar de focus op te houden.

Veel mensen slagen er namelijk niet in hun digital nomad lifestyle te verduurzamen wanneer ze werken in digital nomad hubs. Waarom? Ze denken bij aankomst al dat ze het gemaakt hebben. They are living the dream! Ze zijn aan het werken op Bali! Maar in werkelijkheid begint de uitdaging daar pas. De vraag is namelijk: hoe kun je blijven werken vanuit Bali? Of vanuit waar ook ter wereld. Het belangrijkste is dan ook het creëren van een persoonlijk ritme waarin je kunt genieten van de omgeving zonder de focus te verliezen op jouw werk. Met mijn bedrijf Meetings in the Sun help ik mensen daarom hun persoonlijke ritme te ontdekken tijdens online cursussen als de Helweek from Home waarin we ons richten op thema’s als gewoontes, focus en productiviteit.

Kies de juiste locatie
Veel mensen hebben het gevoel dat een digital nomad de hele wereld over reist. Zelf gebruik ik daarom de term digital nomad ook minder graag. Ik heb het liever over remote werken, een tool die digital nomads gebruiken om de wereld te zien. Remote werken betekent voor mij werken waar en wanneer ik het meest productief ben. Ik kies dus heel bewust mijn werktijden uit en kies daarbij werk- en woonplekken uit die mij energie geven en mij gelukkig maken. Dat kan in het buitenland zijn, maar zeker ook in Nederland! Werk bijvoorbeeld eens een week vanuit een hotel in een andere stad dan jouw woonplaats. Boek een boshuisje of een Airbnb.

Wil je op een goedkopere manier op avontuur? Ruil je huis met iemand anders! Dat kan met een vriend of vriendin zijn, maar je kunt je bijvoorbeeld ook gratis aanmelden voor de community van Meetings in the Sun waar we een speciale omgeving hebben opgezet voor avontuurlijke professionals die het fijn vinden om eens van omgeving te switchen.

Pas op een huis en/of huisdieren
Als je van dieren houdt – echt van dieren houdt! – dan heb ik een gouden tip voor je. Dit is by far één van mijn favoriete tips, omdat het oppassen op huizen en huisdieren mij een heleboel fijne periodes heeft opgeleverd in mijn digital nomad leven. Huiseigenaren, soms met dieren, vinden het fijn als er op hun huis, dieren en planten gepast wordt terwijl zij zelf weg zijn en daarvoor worden mensen gezocht. Zelf heb ik op meerdere huizen in Melbourne, Sydney, Ibiza en het platteland van Frankrijk gepast. Ik moet eerlijk zeggen dat ik met de huizen enorm veel geluk heb gehad, want dat waren stuk voor stuk luxe villa’s of dikke penthouses, maar dat is niet de reden dat ik deze manier van werken en reizen zo fijn vind.
Waarom oppassen dan wel zo fijn is? Ten eerste: ik hou van dieren, maar een hond of kat vind ik mij teveel beperken in mijn vrijheid. Oppassen zorgt ervoor dat ik toch even een aantal weken de gezelligheid van dieren om me heen heb. Ten tweede: ik vind het fantastisch om een nieuwe plek te ontdekken. Niet als toerist, maar alsof je er woont. Wanneer je geen hotel hebt, maar woont in iemands huis voelt dat daadwerkelijk alsof je onderdeel wordt van een plek in plaats van dat je die plek bezoekt. Housesitting geeft mij zo de unieke mogelijkheid om op veel verschillende plekken te wonen en werken en een verdieping te vinden in de plek waar ik me bevind.

Reis en werk (tijdelijk) vanuit een camper
Voor mij is wonen en werken vanuit mijn camper de ultieme vorm van vrijheid. Veel mensen delen deze droom met mij. Zelf ben ik iemand die vrij snel grote beslissingen neemt, dus ik heb dan ook geen research gedaan naar hoe het zou zijn om werken en reizen te combineren in een camper. Ben jij iemand die het juist prettig vindt om eerst een bepaalde manier van leven te proberen, voordat je alles omgooit? Check dan eens Goboony, een soort Airbnb voor campers waar je een dag, week of maand de leukste campers kunt huren van ander campervansters. Mocht je willen reizen en werken in Ibiza dan kun je nu ook mijn eigen camper vinden op Goboony. Zo kun je het digital nomad leven testen voor een periode die goed voelt voor jou en wie weet ben je daarna verkocht en zit je in no time Marktplaats af te speuren naar je eigen toekomstige camper.

Zoek je naast deze tips nou nog meer inspiratie op weg naar jouw droomleven? Op Instagram deel ik dagelijks mijn eigen ervaringen vanuit Ibiza, Nederland, of waar mijn camper me ook brengt. Of neem eens een kijkje bij Meetings in the Sun. Het bedrijf waarmee ik jou en anderen graag op weg help om stappen te zetten naar jouw droomleven. Al heb je eigenlijk niemand anders nodig om het meeste uit jezelf te halen. Begin gewoon vandaag nog!

Dit artikel is geschreven door Alex Malone van Meetings in The Sun

Lees ook: Alex Malone legt uit: hoe begin je jouw leven als digital nomad deel 1