10 tips voor kleine woonruimtes

Vorige week is er in Amsterdam een kamer van 15m2 verkocht voor €150.000. Maar wat doe je eigenlijk met zo’n kleine ruimte? Gezien er steeds meer kleine woningen worden verkocht, hebben wij maar eens 10 handige kleine woonruimtes tips op een rijtje gezet.

Voor dit artikel vonden wij inspiratie bij House Of Beautiful 

#1 Customize je hoofdeinde

Je hoofdeinde kan namelijk op diverse manieren het verschil maken. Bijvoorbeeld door:
– Je hoofdeinde als opbergruimte te gebruiken. Met vakjes aan de zijkant bijvoorbeeld
– Je hoofdeinde ophangen en daardoor ruimte besparen

#2 Gebruik meer hanglampen 

Voor tafellampjes heb je *tadaa* een tafel nodig! En tafeltjes nemen ruimte in beslag. Dus om deze ruimte te besparen, kan je beter meer hanglampen gebruiken. Het vereist wel een beetje een handigheid, om meerdere lampen op te hangen. Maar dan heb je ook wat!

Hoofdeinde

#3 Wees niet bang voor kleuren

Vaak ben je geneigd om meer basic kleuren uit te kiezen. Maar dat is zonde!
Door kleur toe te voegen aan je kamer, wordt de ruimte een stuk gezelliger. En dat is natuurlijk wel zo belangrijk. Tip: vermijd alleen maar donkere kleuren. Hierdoor neigt het namelijk eerder een donker hol te worden, dan een relaxte ruimte.

Kleuren

#4 Optische illusies door behang

Neem bijvoorbeeld het behang van Genuine Fake Books wallpaper. Door de boekenkast, oogt het alsof er veel meer diepte in de kamer zit.

Behang

#5 Gordijnen achter de ramen

Gordijnen voor de ramen zijn meestal wel noodzakelijk, maar dat je gordijnen achter de ramen ook goed kunt gebruiken bewijst de onderstaande foto maar weer eens. Gordijnen zijn namelijk een hele fijne (en relatief goedkope) manier om scheiding in je kamer te creëren. Zeker in kleine ruimtes, is het fijn als je sommige delen van je kamer kunt afschermen. Met name het slaapgedeelte is prettig om een beetje privé te houden.

Gordijnen

#6 Creëer je eigen zonlicht

Indien je kamer niet veel ramen heeft, of deze niet voldoende licht inval hebben, kan een gele muur uitkomst bieden. Normaliter zou ik nooit zo snel een gele muur aanbevelen, maar goed gecombineerd met veel andere kleuren kan het echt super mooi werken. Zoals Sara Bengur bijvoorbeeld heeft gedaan op de onderstaande afbeelding. Heel veel kleur (en heel veel geel!), wat juist zorgt voor een zonnige-zondagmiddag-in-Italie- gevoel.

Zonlicht

#7 Maak gebruik van spiegels

Een oud trucje. Voeg spiegels toe aan de ruimte, om deze optisch groter te laten lijken. Toch moet je hierbij wel oppassen dat je kamer er niet juist rommeliger van wordt…

Spiegels

#8 Wordt creatief met opbergruimte

Het lastige aan kleine woonruimtes, is het gebrek aan opbergruimte. Gelukkig kan je hier tegenwoordig veel mooie oplossingen voor vinden. Denk bijvoorbeeld aan een bedspring met berglades of een bank waar je onderin dingen kunt opbergen.

Opbergruimte crea

#9 Herhaal patronen

Neem bijvoorbeeld de slaapkamer van designer Sam Allen’s Connecticut appartement. Door de strepen op het behang door te trekken in het hoofdeinde en de matrasbeschermer van zijn bed, lijkt de kamer veel groter. Plus het maakt het ook een groot geheel.

Herhaal patronen

#10 Maak van je bed het focus punt

Soms is less ook gewoon echt more. Als je een kleine woonruimte tot je beschikking hebt, overweeg dan om geen bank in de ruimte te proppen. Door de focus op je bed te leggen, creëer je namelijk veel meer ruimte en dus ook veel meer rust. Misschien niet heel handig voor bezoek, maar gelukkig heb je op de hoek heel veel leuke cafeetjes zitten die zich daar perfect voor lenen. Een beetje New York Style Living zullen we maar zeggen.

Bed focus

Lees ook: Dit moet je weten over minimalistisch leven