10 simpele stappen om een minimalist te worden

Het lijkt een trend: minimalistisch leven. Op Pinterest komen we dagelijks oog in oog te staan met een clean interieur en ook op Instagram ontkom je niet aan minimalistishe taferelen. Minder is meer luidt het motto want een minimalistisch interieur is niet alleen mooi, het voedt ook je mentale gemoedstoestand.

Fumio Sasaki is de auteur van het boek ‘Goodbye, things’ en hij heeft voor dit boek zijn metamorfose naar de minimalistisch levensstijl gedocumenteerd. Daarover zegt hij: “There’s happiness in having less”.

All the way voor een minimalistische levensstijl gaan is weer een stap verder dan opruimen. Je kunt zo ver gaan als je dat zelf wilt en zelfs de televisie en telefoon uit je leven bannen. Al is dit laatste bijna ondenkbaar in de wereld waarin wij leven. Ik bedoel: je moet áltijd bereikbaar zijn toch? Hoe dan ook Fumio deed het wel, alles weggooien en het bracht hem zoveel rust. Op deze manier creëren jij ook een minimalistischer leven:

1. Onthoud dat je nooit spijt krijgt van spullen die je niet meer hebt
Dat zul je pas merken als je zelf dingen weg doet.

2. Sla niet groots in omdat het voordelig lijkt
De sale is je beste vriend maar ook nergens voor nodig #voorraadvoorhetleven.

3. Stel je voor dat je een item verliest, zou je het dan opnieuw kopen?
Als het antwoord nee is, dan kun je nu ook al weggooien.

4. Begin met duidelijke rommel
Dingen die je niet gebruikt én die je ergens wegstopt omdat je ze liever niet ziet. Denk aan lege doosjes, lelijke glazen en dat soort dingen.

5. Gooi alles weg waar je al een jaar niet naar omkijkt
En dit in de toekomst ook zeker niet gaat doen.

6. Dingen organiseren is niet hetzelfde als minimaliseren
Als je het in kastjes wegstopt, is het er nog steeds.

7. Vermijd drogredenen om iets te bewaren
Wie weet heb je het nog ooit nodig. Of niet… hoe dan ook investeren in dingen die kapot of oud zijn is zonde van je tijd of geld.

8. Geef fouten toe
Bijvoorbeeld een miskoop… het gebeurt bij iedereen maar je kunt het ook nog terug brengen. Dat je per ongeluk iets hebt aangeschaft, betekent niet dat je het niet meer terug kunt brengen.

9. Koop geen dingen omdat ze goedkoop zijn
Of sla ook niet aan het verzamelen als er gratis wordt uitgedeeld. Dit laatste maakt mensen hebberig maar wat heb je uiteindelijk aan spullen die je anders nooit zou kopen?

10. Gooi nú iets weg
Je moet het namelijk gewoon doen. Als je wacht tot je er tijd voor hebt, dan heb je waarschijnlijk nooit tijd…

Discard something right now – go on just do it, if you wait until you have the time you’ll never have the time, apparently.

Spullen weggooien creëert meer rust in je leven. Het zorgt uiteindelijk voor meer tijd en tijd is het meest waardevolle wat je hebt in deze wereld.