Zo stop je voor eens en altijd met nagelbijten

Het is niet echt een sexy gewoonte: kluiven op je nagels. Ik deed het jaren. Het maakte me niet uit wanneer of hoe, maar die nagel ging eraf. Verveling, stress of gewenning? Geen idee. Het resulteerde hoe dan ook in korte, afgekloven nagels. Niet heel lady like. Stoppen dus. En je staat er niet alleen voor. Met dit drie stappenplan helpen we je een handje opweg naar een stel verzorgde vingers.

1. Houd je nagels kort
Nee, niet door te bijten. Wanneer je vastbesloten bent om te stoppen met nagelbijten, is het eerste wat je moet doen: je nagels kort knippen. Zo kort als maar kan. Want, hoe minder je hebt om te bijten, hoe beter. Bang dat je niet in staat bent om de verleiding te weerstaan wanneer ze beginnen te groeien? In dat geval heb je een paar opties. Maak bijvoorbeeld alvast een afspraak voor een manicure. Zo blijven je nagels onderhouden. Of breng een laag lak aan – want bah, nagellak is behoorlijk vies. Oh en onderschat de kracht van je omgeving niet. Licht ze in en ze tikken je letterlijk en figuurlijk op de vingers wanneer je in de fout dreigt in te gaan.

2. Zet zwaar geschut in
Kom je nog steeds in de verleiding om te knabbelen? Koppel dan een consequentie aan je slechte gedrag. In dit geval is Byte-X je – ahum – beste vriend. Geloof mij, dit middel schrikt af. En niet zo’n beetje ook. Reukloos en met het blote oog niet zichtbaar. Dit intens bittere middeltje smaak echt ontzettend smerig waardoor je iedere keer minder in de verleiding komt om je tanden in je nagels te zetten. Er zijn zelfs potjes verkrijgbaar met ook nog eens herstellende componenten voor je nagels. Dat is nog een plus.

Lees ook: CHILL! Door dit beauty product is je nagellak zo droog!

3. Verleg je focus op een andere plek
Vraag het aan een willekeurig iemand en iedereen zal zeggen dat chronisch nagelbijten een gevolg is van stress. Als dat ook bij jou het geval is, is de meest logische oplossing om gewoon te relaxen. Maar hè, net alsof jij dat niet weet. Probeer eens je aandacht af te leiden van die dwangmatige obsessie voor je nagels. Friemel met een paperclip, gebruik een stressbal of zorg dat je iets in je mond hebt waarop je kunt kauwen. Ga ook na in welke situaties je meestal bijt. Is dat voor een belangrijke deadline of als je ergens lang moet wachten in de rij? Gedachten en gevoelens hebben invloed op je gedrag. Ben je je hier bewust van, dan kun voorzorgsmaatregelen treffen.

Lees ook: 20 manieren om je dagelijkse stresslevel te verminderen