De wetenschap ontdekt een voordeel voor vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden

In de tijd waarin we leven krijgen vrouwen gemiddeld later kinderen dan vroeger. Dit komt omdat we druk zijn met onze carrière, reizen en onszelf ontdekken. Millennials blijven langer vrijgezel en daarnaast willen we een kind écht iets te bieden hebben, een fijn huis en een stabiel leven. Dit laatste komt niet bij iedereen aanwaaien.

En als alles eindelijk op z’n pootjes terecht komt, dan wil dat niet zeggen dat het meteen raak is. Voor sommige vrouwen is zwanger worden niet vanzelfsprekend. Voor je het weet ben je een paar jaar verder en word je opeens een oude moeder genoemd.

Ja. Misschien ben je een tikkeltje ouder, maar niet getreurd: je bent namelijk ook stukken wijzer. Een wetenschappelijk artikel in The Journal of American Geriatrics Society heeft namelijk bewezen dat zwanger worden na je vijfendertigste het geheugen verbetert.

Onderzoekers volgden 830 vrouwen in verschillende levensfases die te maken hebben met vruchtbaarheid. Zo werden vrouwen tijdens hun eerste menstruatie, tijdens het slikken van de pil en tijdens de zwangerschap onderzocht. Hieruit bleek een opmerkelijk ding: vrouwen die na hun vijfendertigste zwanger worden, hebben een beter verbaal geheugen. Dit wil zeggen dat ze woorden beter onthouden en sneller associaties maken met deze woorden. Mooi mee genomen! Toch mag dit geheugenfeitje geen rol spelen in het wel of niet zwanger worden. Kinderen krijgen is iets persoonlijks, iets bijzonders en het allerbelangrijkste is dat je er zelf klaar voor bent. Dat je je gezond voelt en lekker in de vel zit. Want hoe je het ook went of keert, je blijft niet voor eeuwig vruchtbaar.

Lees ook: 5 fijne momenten in de winter.