Was 2016 een onstuimig jaar? Dat ligt vast aan Saturnus

Aan het einde van het jaar nemen we vaak de tijd om gebeurtenissen te overdenken. We reflecteren en maken plannen voor het nieuwe jaar. Hoop jij dat volgend jaar beter wordt dan het afgelopen jaar? Was 2016 écht niet jouw jaar? Dan kan dat komen door de ronde van Saturnus.

Astrologen verklaren het als volgt: Saturnus maakt in negenentwintig tot dertig jaar een hele ronde en keert uiteindelijk weer terug op dezelfde plek waar hij stond toen je geboren werd. Dit betekent dat je ongeveer drie keer in je leven een ‘Saturnus Return’ meemaakt. De eerste vindt plaats als je dertig wordt, de tweede merk je rond je zestigste en met een beetje geluk maak je er nog een mee rond je negentigste. Rondom deze levensjaren gaan er astrologisch een hoop dingen veranderen.

Saturnus wordt namelijk gezien als de karmische planeet. Karma betekent letterlijk dat handelen leidt tot actie. Anders gezegd: alles wat we doen, denken of zeggen komt weer terug bij onszelf. Rond je dertigste levensjaar, wanneer de zogenaamde ‘saturnus-return’ plaatsvindt, word je geconfronteerd met fouten die je hebt gemaakt. Fouten zijn er om van te leren al en is dat vaak een hele uitdaging, je moet je verantwoordelijkheid nemen. Problemen die door de jaren heen zijn ontstaan moet je oplossen en dit betekent dat je bepaalde gedachten, patronen en personen los moet laten om verder te kunnen. Verandering is noodzakelijk. En als we onze beperkingen en tekortkomingen accepteren, zijn we ook in staat om deze te verbeteren. Alleen zo kun je groeien.

Lees ook: WAT? Je sterrenbeeld klopt je hele leven al niet.