Waarom moeders de slimste vrouwen op aarde zijn

Nogal een bijzondere titel, nietwaar? Toch schijnt het écht zo te zijn dat moeders slimmer zijn dan vrouwen zonder kinderen. Er zijn namelijk verschillende onderzoeken die dat bewijzen. Uit de onderzoeken blijkt overigens dat moeders niet álleen slimmer zijn. Nee, er zijn nog een aantal cognitieve voordelen verbonden aan het moederschap. Dus toch?

Lees ook: 16 redenen waarom je je moeder steeds beter begrijpt nu je ouder bent

Uit dit onderzoek blijkt dat het krijgen van een kind de prestaties van een vrouw – op vrijwel alle vlakken – verbetert. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat moeders – na de komst van hun kind(eren) – productiever worden en beter kunnen omgaan met stress. Reden hiervoor is dat de hersenen, na de geboorte van een kind, strategischer functioneren dan tevoren. Dit uit zich bijvoorbeeld ook in een efficiënte besluitvorming, emotionele veerkracht en het vermogen om zaken vanuit verschillende invalshoeken te belichten. En laten we eerlijk zijn, dit herken jij stiekem ook in je eigen moeder terug.

Daarnaast blijkt dat, na het krijgen van een kind, de vrouwelijke hersenen groeien. Sick, toch? Dit blijk namelijk uit een onderzoek van het National Institute of Mental Health in Maryland, Amerika. De onderzoekers hebben in totaal veertig hersenscans vergeleken van jonge moeders in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar. Eén scan werd twee à drie weken na de bevalling gemaakt en de andere scan drie tot vier maanden na de bevalling. Wat bleek? In verschillende delen van de hersenen was een toename van de grijze massa zichtbaar. Volgens onderzoekers groeien de hersenen als gevolg van een toename van het aantal hormonen in het bloed en de drang om het kind te verzorgen.

Lees ook: Hello form the MotherSide: geniale parodie voor moeders die wijn willen