Waarom millennials zo wispelturig zijn

Iedereen die ik ken is onrustig, werkt veel en heeft het eigenlijk altijd druk. Het is een kwestie van kiezen tussen een borrel of een work-out. Een boek lezen of familie bezoeken. We moeten keuzes maken terwijl we eigenlijk alles willen en het liefste ook weer helemaal niks. Volg je het nog een beetje?

Bijna alle millennials, ook wel generatie Y dromen stiekem van een ander leven. Ze willen ontsnappen en daar hebben ze een goede reden voor. We werken lange dagen want dat hoort erbij, het is de bedoeling dat we succesvol worden. Maar in feite zijn veel millennials afgestudeerd in een tijd waarin de banen niet voor het oprapen lagen. De markt begint nu weer een beetje aan te trekken, maar veel starters werken nog steeds onder de maat. Ondertussen werken ze wel keihard want lui zijn ze niet, omdat ze net komen kijken zijn ze juist super ambitieus. Toch begint het te knagen als je na al je inzet nimmer beloond wordt, je zit vast en hebt het gevoel dat je beter verdient. Eerlijk gezegd heeft iedereen dit wel eens gedacht. Maar millennials doen ook daadwerkelijk iets met dit gevoel.

In 2016 kwam er uit The Deloitte Millennial Survey dat meer dan 67 procent van de vrouwelijke millennials verwacht om binnen vijf jaar van baan te wisselen. Sommige vrouwen stoppen omdat ze voor zichzelf willen beginnen of een freelance carrière ambiëren, andere denken dat ze elders meer gewaardeerd worden. Hoe dan ook: we blijven niet ergens in hangen waar we niet blij mee zijn. We gaan voor het hoogste doel in het leven en zijn op zoek naar groter geluk. Hierbij is geluk niet uit te drukken in geld maar in vrijheid. Denk aan succesvolle vrouwen die alles opgeven om op een eiland te wonen, de wereld over te reizen of om in een tiny house te wonen. We zijn het beu om binnen de lijntjes te kleuren en alles te doen zoals het heurt.

Dit blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Generatie Y is namelijk flink in de watten gelegd, zeg maar gerust verwend. We hebben het gevoel dat we alles kunnen maken maar dat valt vies tegen. De wereld rondreizen én een koophuis bemachtigen. Meer privacy én je Social Media account laten groeien. Feesten én de stilte in jezelf vinden. Minimalistisch leven én toch iedere maand een nieuw paar schoenen aanschaffen. We willen het een maar ook het ander, we willen impact maken zonder geduld te hebben. Dit maakt dat we eerder opgeven in plaats van doorzetten, om er vervolgens achter te komen dat het gras bij de buren ook niet groener is.