Waarom de smartphone funest is voor onze real-life relaties

In het digitale tijdperk waarin wij leven, kunnen we niet zonder internet en smartphone. Wanneer ik de deur verlaat, check ik altijd of ik mijn smartphone, sleutels en portemonnee in mijn tas heb zitten. Vergeet ik dit? Dan schiet ik in paniek en is er stress in de tent. Vooral als ik mijn smartphone kwijt ben, weet ik letterlijk niet waar ik het zoeken moet. Stiekem haat ik het oprecht dat ik zó in de stress kan schieten als ik m’n telefoon kwijt ben. M’n telefoon is een obsessie, een soort extra ledemaat en dat is heel fout. Zowel voor mij als voor mijn omgeving.

Lees ook: Wij introduceren u: de ‘stille’ kappersstoel

Aangezien ik niet de enige met een smartphone ben, heb ik onderzocht hoe het komt dat we allemaal zo obsessief met onze telefoons bezig zijn. Volgens Sherry Turkle (conversatie goeroe), ontstaat de obsessie niet door de telefoon zelf, maar komt het door de manier waarop je jezelf toestaat om je smartphones te gebruiken. Met andere woorden: jezelf niet toe om je te vervelen. Wanneer je je verveelt, pak je je smartphone erbij en begin je een beetje ‘hersenloos’ door de newsfeeds van Facebook en Instagram te scrollen. Alles wat er op die momenten om je heen gebeurt, gaat volledig langs je heen. De focus ligt enkel op je telefoon en niet op je omgeving. Iets waar we met z’n allen vreselijk de mist in gaan.

Sherry Turkle stelt dat eenzaamheid (of verveling) de sleutels zijn tot een succesvolle relatie. Dit houdt in dat wanneer je je verveelt, je jezelf moet toestaan om dat gevoel écht te voelen. Als je namelijk constant afleiding blijft zoeken, geef je andere mensen niet de ruimte om ‘echt’ contact met jou te maken en blijf je dus ‘eenzaam’. Daarnaast legt Turkle uit dat wanneer je je verveelt, je hersenen zich in werkelijkheid niet vervelen. Wanneer je je ‘verveelt’, stellen de hersenen het autobiografische geheugen (specifieke persoonlijke herinneringen) vast. Dit zijn herinneringen die de hersenen herkennen, waardoor ze niet worden geprikkeld om actief te werken.

Om betere real-life relaties met je omgeving op te bouwen en te onderhouden, is het belangrijk dat je bewust met je smartphone omgaat. Smartphones zijn krachtige instrumenten die invloed kunnen hebben op onze manier van denken. Ga daarom bewust met je smartphone om en denk goed na voordat je, voor de zoveelste keer die dag, door je Facebook newsfeed wilt gaan scrollen.

Lees ook: Geen ‘presents’ maar ‘presence’: je aanwezigheid met kerst