Uitgelichte modezaken: Cy Twombly

“I’am not a professional painter, since I don’t go to the studio and work nine to five like a lot of artists”. Als iets hem raakt, zoals een schilderwerk, of iets wat hij in de natuur ziet, krijgt hij een drive om er voor te gaan. Maar het maakt niet uit of dat na 3 of 4 maanden is, het komt als het komt. We hebben het over Cy Twombly.

Cy twombly

Foto via

Geboren als Edward Parker Twombly Jr, kreeg hij van zijn vader de bijnaam Cy na een pitcher van de White Sox, Chicago. Als 12-jarige kreeg hij les van een oud-leerling van Pablo Picasso. Zijn eerste solo expositie vond plaats in New York, 1951. Een jaar later kreeg hij een beurs van Virginia Museum of Fne arts, waardoor hij zijn kans schoon zag om te gaan reizen.

Cy vertrok op het moment dat de belangrijkste energie in de kunstwereld plaats vond van New York naar Rome. Hij werd het buitenbeentje van de hedendaagse kunst. Lijnrecht ten opzichte van zijn collega’s liet Twombly zich leiden door de Mediterraanse oudheid en geografie. Griekse en Romeinse mythologie en epische poezië bracht hij samen met moderne urban straatcultuur, graffiti en rauwheid. Zijn werk lijkt te bestaan in een andere tijdzone.

Zijn schilderijen zijn vaak zowel geschreven als geschilderd. Liefst met verf of potlood. De verf is wild, actief en vol van gewelddadige beweging. Hij is niet heel gevoelig voor kleur. De vorm is veel interessanter. Hij kiest de kleur van oorsprong, als het bos is groen, als het bloed is rood, als er aarde is bruin. Geen kleurgebruik in zijn beeldhouwwerk, altijd wit.

cy twombly 1

Foto via

De Amerikaanse schilder, beeldhouwer en fotograaf overleed in 2011 op 83 jarige leeftijd. Critici waren verdeeld over zijn werk. Twombly gaf zelden interviews en bleef graag buiten beeld. Desondanks werd zijn werk tentoongesteld in vele musea en galeries over de hele wereld. In 2010 werd hij uitgenodigd om een plafond in het Louvre te schilderen, een zeldzame eer in de kunstwereld. En terecht! We love!

ct 1

Foto via

 

Shopping

rok Rok via

clutch Clutch via

roller Roller via

fluid drape skirt Rok via

braided dress Jurk via

trui Trui via

trousers Pantalon via

rode enkellaarsjes Enkellaarsjes via