Try this: tips voor een smartphone-loze kerst

We kunnen ons haast geen wereld zonder smartphones en technologie voorstellen. Het is super dat de technologie zo ver is ontwikkeld dat we, door middel van kleine apparaten, dag en nacht contact met elkaar kunnen hebben en elkaar zelfs kunnen zien! Ondanks het feit dat we constant met elkaar verbonden zijn, hebben we, in real life, steeds minder écht contact met elkaar. Dit is een ontwikkeling waar we niet heel blij mee moeten zijn, want tijdens waardevolle momenten met familie en vrienden ligt de focus meer op die verdomde telefoon dan op het samenzijn met elkaar. Zonde…

Lees ook: Must have: de bank-app voor veilig bankieren

Toegegeven, de smartphone brengt niet alleen negativiteit met zich mee. Dankzij de smartphone is het mogelijk om kerst ‘samen’ te vieren met mensen die, wegens omstandigheden, niet aanwezig kunnen zijn. Dat is natuurlijk hartstikke fijn! Voor nu focussen we ons op het scenario dat iedereen de kerstdagen wél in dezelfde kamer doorbrengt én in het bezit is van een smartphone (dat zijn we immers allemaal).

Wij (mensen) vinden het fijn om tastbare dingen te verzamelen die ons aan waardevolle momenten herinneren. Foto’s en filmpjes zijn de meest geliefde manieren om waardevolle momenten vast te leggen. Het is daarom ook niet gek dat je er (tijdens de feestdagen) flink op los snipt en filmt. Het liefste doe je dit uiteraard met je smartphone, want dat ding is lekker compact én je kunt direct aan de wereld laten zien hoe gezellig je het wel niet hebt met je familie. Een soort social impressiemanagement.

Lees ook: 17 kerstcadeau’s voor mensen met een goed gevulde portemonnee

Omdat het plaatsen van berichten en foto’s op sociale media een dagelijkse routine is, is het nauwelijks meer een ‘bewuste’ keuze om iets te plaatsen. Het is een automatische impuls. Het lijkt wel alsof we in een maatschappij leven waarin we geloven dat er niets meer in ons geheugen wordt opgeslagen, zonder dat het eerst in het telefoongeheugen wordt opgeslagen. Best bizar als je er zo over nadenkt. Toegegeven, ook ik maak me schuldig aan deze gewaarwording. M’n telefoon lijkt onderhand meer op een extra ledemaat dan dat het een los element is. Omdat ik niet de enige ben die met deze struggle moet zien te dealen, luidt de grote vraag is natuurlijk: ‘Hoe blijft dat ding tijdens de feestdagen zover mogelijk uit de buurt?’.

1. Zet je telefoon op stil
Zet, om te beginnen, je smartphone op de slaapstand of gewoon op stil. Zo word je niet afgeleid door irritante pingels en geluidjes van mensen die je berichten sturen en blijft je telefoon ver uit je buurt.

2. Gebruik een ‘echte’ camera
Foto’s zijn natuurlijk hartstikke leuk om te hebben. Om niet in de verleiding te komen om constant op je telefoon te zitten, is het aan te raden om je foto’s en filmpjes met een ‘normale’ camera te maken. Tip: maak een mooi fotoboek van je foto’s. Wanneer je je foto’s in een fotoboek terugkijkt, krijg je er een heel ander gevoel bij dan wanneer je ze op je scherm terugkijkt. Daarnaast is het een mooi excuus voor een familiereünie!

3. Bordspellen
Ook voor het spelen van spellen heb je geen internet of telefoon nodig. Ga voor een kaartspel, Rummikub of voor Mens Erger Je Niet. Een favoriet (en inmiddels traditie) van mijn familie is het spel ‘Wie/Wat ben ik?’. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een zandloper, post-its, een pen en een rijke fantasie. Een hoop lol verzekerd!

Lees ook: WHOA! Instagram komt éíndelijk met deze optie (maar niet voor iedereen)