Sorry is niet genoeg!

En wel erg kort door de bocht… Sorry klinkt als een goedkoop excuus, ook al is jouw sorry welgemeend. Oprechte excuses vergen meer dan één simpel woord en onderzoekers van de Universiteit van Ohio hebben onderzocht wat er dan precies voor nodig is.

1. Laat je gevoel spreken
Hoe dan? Denk bijvoorbeeld aan: “Ik voel me slecht dat ik je heb laten zitten” of “Het was nooit mijn bedoeling om jouw ketting kwijt te raken, ik kan mezelf wel voor m’n kop slaan”.

2. Er is uitleg nodig
En dan hebben we het niet over het rechtvaardigen van jouw daden. Nee, wij bedoelen dat je best even mag uitleggen waar het mis ging: “Sorry, ik heb me verslapen, en daarom kon ik helemaal niet meer komen” of “Ik ben zo chaotisch, soms maak ik dubbele afspraken”.

3. Erken dat je fouten hebt gemaakt
Toegeven lijkt simpel, dat is het niet. Let maar eens op hoeveel mensen áltijd naar excuses zoeken om hun gedrag goed te praten. Waarom in hemelsnaam? Iedereen maakt fouten, c’est la f*cking vie.

4. Beloof dat je dezelfde fout niet nog een keer gaat maken
Tenminste, als je het meent. En zorg vervolgens dat je niet nog een keer de fout in gaat, plan je afspraken beter in, zeg geen kwetsende dingen en respecteer je vrienden, familie en geliefden zoals ze zijn.

5. Maak het goed
Zeker als jij écht je boekje te buiten bent gegaan, is het verstandig om met een goedmakertje te komen. Heb je iets stuk gemaakt? Dan mag je best voor de kosten opdraaien. Gaat het om een dikke vette roddel? Dan kun je achteraf altijd nog zeggen dat jij degene bent die deze – een tikkeltje overdreven – geruchten de wereld in hebt geholpen.

6. Vraag om vergeving
Dat is wel zo netjes.

Het allerbelangrijkste is dat jij verantwoordelijkheid neemt voor je – verschrikkelijke – daden. Het slachtoffer zal je meer waarderen als jij toegeeft dat je spijt hebt, en dat je je verantwoordelijkheid neemt. Natuurlijk zijn sommige daden onomkeerbaar, maar dat is dan maar zo. Ook dat zul je als dader moeten accepteren. Het minste wat jij kunt doen is je oprechte excuses aanbieden.

Lees ook: 11 redenen waarom je vrouwen die zwart dragen totaal niet moet onderschatten.