Ontmoet ‘The Common People’ tijdens het SPRING Festival in Utrecht

In het digitale tijdperk waarin wij leven, staan we constant met elkaar in verbinding. Dat klinkt best intiem, maar niets is minder waar. Door de komst van internet – en de smartphone in het bijzonder – dreigt de mensheid steeds verder uit elkaar te drijven. We zijn namelijk niet langer fysiek met elkaar verbonden, maar door middel van een beeldscherm. Een behoorlijk ongezonde manier van leven en communiceren, stelt de Vlaamse choreograaf Jan Martens.

Lees ook: Netwerken zonder ongemakkelijke stiltes? Het kan met deze app

Martens laat met zijn dansprojecten zien hoe de moderne technologie ‘ons’ in haar greep houdt. Zeker op sociaal vlak richt het digitale tijdperk behoorlijk wat schade aan. Tijdens het SPRING Festival in Utrecht (18 t/m 28 mei) is zijn voorstelling ‘The Common People’ te zien. Middels deze voorstelling vraagt Martens aandacht voor de maatschappelijke schade die het digitale tijdperk aanricht. ‘The Common People’ is een voorstelling die door 48 – willekeurige – Utrechters wordt opgevoerd. De voorstelling is een sociaal experiment, workshop en performance in één waarbij choreografie, film en verhalen uit het dagelijkse leven samenkomen. Hoofdthema van de voorstelling is ‘ontmoeting’. Daarom kennen de Utrechtse deelnemers elkaar niet en hebben ze geen ervaring met dans en theater. De voorstelling is vrijdag 27 en zaterdag 28 mei (21.00 uur) in de Stadsschouwburg in Utrecht te zien. Tickets kosten €30,00 en kun je hier bestellen. Nice to know: alle Utrechters die dans- en theaterleek zijn, kunnen zich hier opgeven om aan ‘The Common People’ deel te nemen. Leuk!

Workshop en lezing
Om de voorstelling beter te ‘begrijpen’, geeft Martens – op 18 mei – een workshop en lezing. Tijdens de workshop staan de thema’s ‘concepten’, ‘improvisatie’ en ‘lichaamsbewustzijn’ centraal. De workshop en lezing zullen in gevangenis Wolvenplein plaatsvinden. De workshop start om 15.00 uur en is om 18.00 uur afgelopen. Om aan de workshop mee te doen, is ervaring met dans en theater niet vereist. Tussen 20.00 uur en 21.30 uur geeft Martens een lezing over zijn werk. Tijdens de lezing gaat hij in op zijn gedachtes over de digitalisering van onze maatschappij. Ook zal hij de ervaringen van de workshop – eerder die dag – bespreken. Tevens zijn er een aantal experts aanwezig, die – na de lezing – op Martens ideeën reageren. Fijn feitje: deelname aan zowel de workshop als lezing gratis.

Lees ook: Opvallen in het online dating circuit? Draag kleur!

Foto via