Hoe gaaf: dit wil men van de verlaten metrostations in Parijs maken

Parijs is een prachtige, opwindende stad. Het is de stad van de liefde, oneindige mogelijkheden en geweldige locaties. Zowel bovengronds als ondergronds is Parijs fantastisch. Het leuke aan de Franse hoofdstad zijn de vele verlaten plekjes. Een goed voorbeeld van dat soort vergaande glorie zijn de elf metrostations die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn afgesloten en nooit meer heropend. Zonde, vindt de burgermeester van de hoofdstad. Tijd dat daar verandering in gaat komen.

Lees ook: Jaaa! Zo ziet het eerste micro-appartement in NYC er van binnen uit

Het metronetwerk in Parijs staat, wat betreft de langste metronetwerken van de wereld, op zesde plek. Er ligt voor ruim 215 kilometer (!) aan rails onder de grond. In totaal telt de stad 303 stations, waarvan er dus – op dit moment – elf gesloten zijn. Omdat de metrostations zo lang gesloten zijn geweest, voldoen ze allemaal niet meer aan de veiligheids- en brandvoorschriften van vandaag de dag. Het mag dus duidelijk zijn dat de metrostations niet meer gebruikt zullen worden waarvoor ze oorspronkelijk bestemd zijn en dat het stadsbestuur wel iets met de ‘verloren’ ruimtes wilt doen.

Daarom heeft de burgermeester besloten dat een aantal lokale architecten ideeën mogen inleveren over wat wij van de metrostations zouden willen maken. Er zijn ideeën om een ondergronds zwembad, restaurant, galerie, nachtclub, tuin of theater te maken. En dit zijn slechts de eerste voorbeelden van de oneindige mogelijkheden. Welke ideeën uiteindelijk uitgevoerd gaan worden, hangt van de Parijzenaars af. De inwoners van de stad mogen namelijk zelf kiezen welke ideeën ze het leukst vinden. Echter zal het nog wel even duren voordat de stations een culturele eindbestemming krijgen, want er zijn nog niet genoeg ideeën binnen. Wij kunnen in elk geval niet wachten tot de metrostations zijn gerestyled. Hebben we een goede reden om een retourtje Parijs te boeken. C’est magnifique! 

Lees ook: Gaaf! Altijd al in een ‘groen’ appartement willen wonen?

Foto’s via