Dit kun je allemaal met een avocado pit doen!

Avocado’s zijn ontzettend gezond, lekker en kun je bij veel gerechten eten. Het jammere is wel dat het gezondste deel van de avocado meteen het minst lekkere deel is. Dat is namelijk de pit. Ik kan mij voorstellen dat dit nieuws niet bepaald als een shock binnenkomt, maar ik hoop jullie ervan te kunnen overtuigen om de pit voortaan een andere eindbestemming dan de prullenbak te geven, want dat is ‘ie meer dan waard!

Lees ook: Deze voedingsmiddelen helpen tegen een droge huid!

De avocado pit bevat namelijk ongeveer 70 procent van de totale voedingswaarde van de avocado. Daarnaast is een avocado pit een ideaal hulpje om je cholesterolniveau te verlagen en bevat ‘ie veel meer antioxidanten dan verschillende soorten groenten én fruit! Kortom, het is dus enorm zonde om de pit weg te gooien en niet te gebruiken.

1. Smoothie
Om de pit te kunnen gebruiken, moet je ‘m eest in vier stukken snijden (dit kan lastig zijn) en vervolgens in een blender tot poeder malen. Het poeder kun je aan alle soorten sappen en smoothies toevoegen. Het maakt je smoothie niet per se lekkerder, maar wel een stuk gezonder!

2. Vanille ijs
Het klinkt misschien raar, maar een beetje (!) gemalen avocado pit is heerlijk over vanille ijs. Let er wel op dat je niet teveel gebruikt, want gemalen avocado pit heeft namelijk een bittere smaak.

3. Avocadoboom
Omdat avocado’s best prijzig zijn, is het misschien een goeie tip om je eigen avocadoboom te planten. Zo bespaar je (uiteindelijk) een hoop geld uit en het is nog eens leuk om te doen ook!

Wat heb je nodig?
1. Avocadopit
2. Sateprikkers
3. Glaasje water
4. Potgrond
5. Pot
6. Goede (kamer)temperatuur

Hoe ga je te werk?
1. Schoonmaken
Voordat je de pit kunt gebruiken, is het belangrijk om de pit eerst goed schoon te maken. Laat de pit voor ongeveer 15 minuten in een bak met water weken en veeg ‘m vervolgens schoon met een stukje keuken- of toiletpapier. Let erop dat je de buitenste bruine laag er niet afveegt. Dit is namelijk de belangrijkste beschermlaag van de pit.

2. Sateprikkers
Om de pit op een glas water te kunnen laten ‘drijven’ is het belangrijk om drie á vier sateprikkers in de pit te prikken. Het is belangrijk dat het onderste deel van de pit in het water drijft liggen en dat het bovenste deel droog blijft.

3. Glaasje water
Zoals ik net al aangaf, is het belangrijk dat de pit, door middel van een aantal sateprikkers, op het water blijft drijven. Verder is het belangrijk dat je het glas op een plek zet waar de pit veel zonlicht krijgt, dat de kamertemperatuur niet lager dan 10 graden Celsius is en dat je het water één keer per vijf dagen ververst. Zo houd je schimmels, bacteriën en nare luchtjes zo ver mogelijk buiten de deur. Let erop dat de pit nooit droog komt te staan.

4. Wachten
Nu is het wachten tot de pit gaat ontkiemen (dit kan ongeveer 8 weken duren). Na een tijdje zal het bovenste deel van de pit gaan uitdrogen en zal de bovenste laag van de pit los gaan laten. Dit is het teken dat de pit wortel gaat schieten.

5. Planten
Wanneer de plant van de pit zo’n 15 centimeter hoog is, kun je ‘m gaan planten. Gebruik hiervoor een pot met een diameter van ongeveer 20 tot 25 centimeter en vul de pot met potgrond. Let erop dat je de pit niet helemaal onder de aarde begraaft. Wanneer je dit wel doet loop je namelijk het risico dat je pit gaat rotten.

6. Verzorgen
Geef de plant dagelijks water, maar let er wel op dat je niet teveel water geeft. Anders loop je namelijk het risico dat de plant verdrinkt. Wanneer de bladeren een beetje geel beginnen te worden, heeft de plant teveel water gehad. Beginnen de bladeren bruin te worden? Dan heeft de plant te weinig water gehad. Ben je dus iets té enthousiast geweest met water geven, laat de plant dan een dagje (of twee) bijkomen.

En dan?
Heel veel geduld hebben en de plant goed blijven verzorgen. Het kan lang duren voordat de plant vruchten gaat geven. Soms geeft de plant pas na 3 tot 4 jaar vruchten. Het komt ook voor dat de plant helemaal geen vruchten geeft. What a bummer…

Lees ook: Onmisbare vitamines op de beauty-plank