Deze 4 witte (!) ingrediënten zijn zeer detox-waardig

Detox is zo’n beetje hét health woord van 2016. Er is bijna geen een vrouw die het afgelopen jaar níet met detox heeft geëxperimenteerd. Detox-sap, detox-thee en (speciale) detox-foods zijn ineens overal te koop. Ook kun je heel gemakkelijk zelf detox-sappen maken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn een hoop gezonde, gekleurde groenten en een blender.

Lees ook: Is berkensap het nieuwe kokoswater?

‘Gezond’ eten associëren we meestal met groene, gekleurde groenten. Het zijn namelijk alleen díe groenten die uiterst geschikt zijn om je lichaam van giftige stoffen te ontdoen. Onzin, vinden wij! Er bestaan namelijk een aantal witte (!) ingrediënten die én lekker én gezond zijn. Tijd voor een beetje afwisseling tussen de sapkuren door!

1. Witte uien
Witte uien zijn zeer geschikt om de bloedsuikerspiegel op peil te houden en zijn goed voor het hart. Daarnaast hebben witten uien een genezende werking. Dit komt omdat ze boordevol flavonoïden zitten (stikstofvrije verbindingen die een genezende werking hebben). Ook zitten witte uien bomvol anti-oxidanten en dat is exact waarom het zo’n geschikt detox-ingredient is! De meeste anti-oxidanten zitten direct onder de schil. Daarom is het, voor een optimaal effect, belangrijk om de ui niet teveel te schillen.

2. Bloemkool
Bloemkool is de grootste vriend van de lever. Het eten van bloemkool brengt, op een natuurlijke manier, het detox-proces van de lever op gang. Daarnaast heeft bloemkool, pretty shocking, een krachtigere werking dan broccoli en boerenkool (1,5 keer krachtiger). Daarnaast is het een feit dat het eten van bloemkool de kans op agressieve prostaatkanker vermindert en de bloedsuikerspiegel op peil houdt.

3. Pastinaak
Pastinaak is rijk aan gezonde vezels en plantaardige voedingsstoffen die het lichaam tegen stress beschermen. Wel is het aan te raden om niet té gaar te eten, want het is niet bepaald een groente die uitgesproken lekker smaakt. Wel kun je pastinaak prima in soepen en stoofschotels gebruiken.

4. Knoflook
Net zoals bovenstaande ingrediënten, is knoflook ook een uiterst geschikt detox-ingredient! Knoflook houdt de bloedsuikerspiegel in balans en verlaagt het de kans op een te hoog cholesterol gehalte. Daarnaast is knoflook goed voor het hart en de bloeddruk. Laat de knoflook na het snijden of snipperen 15 minuten met ‘rust’. Zo versterk je namelijk de positieve werking.

Lees ook: Deze 20 ingrediënten zouden standaard in je keuken moeten liggen