December is een drukke maand met bijzonder veel energieën

2016 zit er bijna op! December is de laatste maand van het jaar en daarom misschien wel de meest ingewikkelde. Het is een maand die je in lagen kunt opsplitsen, want december brengt spijt, hoop, spanning, energie en onrust met zich mee. Onrust omdat onze voornemen van het afgelopen jaar niet zijn uitgekomen en onrust omdat we al bezig zijn met de voornemens voor het volgende jaar.

15 dingen die je herkent als je hoogsensitief bent.

Een complexe maand dus! Want we zijn nog niet bekomen van de fijne en minder fijne gebeurtenissen en voelen het einde van het jaar steeds sneller naderen, dit is definitief. Nieuwe voornemens krijgen stukje bij beetje meer ruimte en vermengen zich gevoelens van spijt en gemis.

Wat is geweest komt nooit meer terug
In december blikken we vaak terug op het afgelopen jaar. We voelen feilloos aan wat voor een invloed belangrijke gebeurtenissen op de rest van ons leven zullen hebben. Afscheid nemen bijvoorbeeld, weten dat een dierbare nooit meer terug zal komen. Dat doet pijn, en december lijkt die pijn vaak te versterken. Maar ook verse ouders blikken vaak terug op een ‘vreemd’ maar mooi jaar waarin hun leven opeens helemaal anders is geworden. Ook zij denken: ‘deze babytijd komt nooit meer terug’. December is een maand voor afsluiting, zelfs als we niet willen loslaten.

Maximale zelfreflectie
Bovendien had jij grootste plannen voor het afgelopen jaar. Wanneer jij terugblikt zul je merken dat er van sommige plannen niks terecht is gekomen. Andere subtiele veranderingen zijn eigenlijk onopgemerkt je leven ingeslopen. Misschien ben jij beter op je gezondheid gaan letten, voel jij je meer dan ooit verbonden met familie of heb jij nu pas door wat ware liefde is. Bovendien ben jij opeens stukken rechter door zee en zorgzamer. Deze diepe veranderingen zijn een fundering om verder op te bouwen.

Het is ook een drukke maand
In december breng je veel tijd met familie en vrienden door, met mensen die je lief hebt. Je staat vaker stil bij dingen die er écht toe doen en de gesprekken zijn vaak minder oppervlakkig. Heb je kinderen om je heen? Dan is vooral begin december een spannende tijd. Sinterklaas, cadeaus en verwachtingen zorgen voor de nodige onrust in huis. Dit gaat met kerst gewoon weer door. Yes, al die sociale verplichtingen brengen flink wat onrust met zich mee, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd voor jezelf neemt om bij te komen van alle festiviteiten.

Stick to the plan: zo maak je van 2016 een onvergetelijk jaar!

Nieuw begin
We zeiden het al: in december zul je bepaalde zaken loslaten. Door deze bagage achter je te laten, komt er ruimte voor nieuwe dingen. Zie het als een nieuw begin, zelfs al ben je daar nog niet klaar voor. Dat geeft niet, als je maar verder gaat met plannen maken. Pushen is niet nodig, volg gewoon je hart. Maak tijd voor jouw dromen, want dromen is belangrijk. Dromen is een manier van manifesteren en een manier om jouw leven meer betekenis te geven. 2017 is een jaar om dingen te veranderen, ondanks alles.

“Dare to dream, for in the daring there is defiance to live beyond your circumstances.” – Su Williams, Dream Weaver