Column Carolijn: welkom bij de club

Carolijn is een allround creative uit Amsterdam. Na gewerkt te hebben als advocaat, besloot ze om haar dromen te volgen en de dingen te doen waar ze blij van wordt: schrijven, fotograferen en creëren. Voor Enfait schrijft ze over haar leven na de Zuidas, haar zoektocht in de freelance wereld en het dagelijkse leven in de hoofdstad. Vandaag vindt ze eindelijk gerechtigheid en vindt ze het enkel een cadeau om bij de HSP-club te zitten.

Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor alles opeens op zijn plek valt. Je komt er bijvoorbeeld achter waarom een bepaalde uitdrukking gebruikt wordt (weet je waarom men zegt “be there or be square”?), je begrijpt opeens hoe een stad in elkaar zit (na een jaar rondjes fietsen in Amsterdam begreep ik eindelijk de indeling van noord, zuid, oost en west) of je leest een boek waardoor bepaalde hoofdstukken in je leven opeens duidelijk worden. Een dergelijk ‘ahaa-momentje’ overkwam mij toen ik het boek van Elaine N. Aron las, getiteld ‘The Highly Sensitive Person’.

amsterdam

Ik heb een fijne, ontspannen jeugd gehad. Toch kan ik me veel moeilijke momenten herinneren. Ik heb me nooit een buitenstaander gevoeld, maar had wel altijd het gevoel dat mensen sommige aspecten van mij niet begrepen. Als klein meisje was ik al enorm gevoelig voor sferen. Ik weet nog goed hoe ik op bepaalde plekken thuis opeens heel onrustig en huilerig kon worden. Mijn ouders hebben toen eens een paragnost ingeschakeld, die in ons huis precies die plaatsen aanwees als speciale energievelden. Daarnaast zorgden nieuwe situaties steevast voor extreme huilbuien en in mijn eentje in het donker slapen durfde ik niet.

restaurant

Als elf jarige kreeg ik de stempel ‘hoogsensitief’ op me gedrukt, tot mijn grote frustratie. Ik voelde me altijd al het huilerige, kwetsbare meisje – zeker in vergelijking tot mijn oudere, stoere zus die alles aandurfde. Nu had ik ook een officiële vaststelling van deskundigen dat ik extra gevoelig was. Boeken over dit ‘verschijnsel’ heb ik dan ook altijd ontweken, het voelde als het erkennen van een zwakte.

HSP club

Toch heb ik onlangs, op aanraden van een mede HSP-er, het boek The Highly Sensitive Person open geslagen. Na het lezen van de eerste alinea viel er een enorme last van mijn schouders en de rest van het boek was een groot feest der herkenning. Ik was niet de enige! De deur naar zelfacceptatie is hiermee open gegaan en een nieuwe manier van leven is begonnen. Ik voel me nu bijzonder op een goede manier, ik weet dat ik de schoonheid in kleine dingen kan zien, me goed in anderen kan inleven en mede door mijn hoogsensitiviteit enorm creatief ben.

Maar hoeveel artikelen tegenwoordig ook verschijnen die schrijven wat voor een gave het is om hoogsensitief te zijn, makkelijk is het niet. Naar feestjes gaan kan erg stressvol zijn (zet mij in een ruimte en ik heb meteen door dat de gastvrouw vreemdgaat met de buurman, dat meisje links in de hoek hetzelfde jurkje draagt als twee jaar geleden op die ene nieuwjaarsborrel en het neerslachtige gevoel van het stel aan de andere kant van de kamer neem ik onmiddellijk over). Restaurants met van die hippe New York-achtige interieurs waarbij je in een lange rij tafeltjes zit die slechts twee centimeter van elkaar verwijderd staan, zijn voor mij de hel (ik hoor niet alleen elk woord dat aan de tafel naast ons gezegd wordt, maar ook aan de drie opeenvolgende tafels daarachter) en ga je al smakkend met je netje mandarijnen tegenover me zitten in de trein, dan verplaats ik me ergerend en met een beginnende hoofdpijn naar drie coupes verder. Ja, het leven van een HSP’er gaat niet over rozen.

Terwijl ik de laatste puntjes op de i zet aan deze column, begint mijn telefoon te piepen. Een uur geleden kreeg ik opeens het gevoel dat het met vriendin S. niet helemaal lekker ging en ik stuurde haar een berichtje. Nu verschijnen de woorden “Toevallig, voel me inderdaad klote. Vreselijk weekend gehad. Even bellen? X” op mijn scherm. Ik bel haar en na haar hart te hebben kunnen luchten, voelt ze zich weer wat beter. Ach, who am I kidding, horen bij het HSP-clubje is het mooiste cadeau ooit.

Lees hier alle artikelen van Carolijn.

Fotografie: Carolijn Braeken (@bycarolijn)