Bijzonder Battambang

Battambang is het kleine, kunstzinnige broertje van Siem Reap. Je vindt er veel kleine kunstgaleries en bijzondere winkels. Daarnaast MOET je hier het circus bezoeken van Phare Ponleu Selpak! Deze non-profitorganisatie biedt kinderen uit kansarme gezinnen een opleiding en het is een ‘art school’ waar ze zich op een creatieve manier leren uiten.

Net als in Siem Reap is het hier vaak erg benauwd en er komen soms wat ‘kleine moessons’ naar beneden, waardoor je, als het niet lukt om ergens binnen 5 seconden te schuilen, je je onderbroek kunt uitwringen. Battambang heeft niet echt een centrum, zoals Siem Reap en de sfeer is grimmiger. Maar dat maakt het contrast met de kunst, de mooie art decogebouwen en broeiende creativiteit zo bijzonder. In mijn aankomende posts over Cambodja zal ik ook meer vertellen over de gruwelijke jaren die het land heeft gekend.

hotel
Ik verbleef in een prachtige kamer bij Bric à Brac. Er zijn slechts 3 kamers, waardoor je echt deel uitmaakt van de Bric à Brac-familie. Dat is iets waar je zin in moet hebben, je hebt hier niet de anonimiteit van een groot hotel. Beneden is een gezellige winkel met allerlei handgemaakte producten uit de omgeving. Één van de eigenaren, Morrison, is zelf ontzettend creatief en maakt de mooiste spulletjes voor in je huis. Zijn partner en mede-eigenaar, Robert, is chef-kok en auteur van maar liefst 5 kookboeken (!) die je beneden in de winkel kunt kopen!
bun
Ik heb een tour geboekt bij Bun, een ontzettend vriendelijke jongen die je meeneemt naar bijzondere mensen en plekken rondom Battambang. Zo ontmoette ik een vrouw van 92 die al sinds haar 12e sigaretten rolt en zo haar zoons naar universiteiten in Amerika heeft gekregen. Ze hoeft niet meer te werken, maar vindt het rollen van de tabak verslavend. Terwijl ik met haar praat kauwt ze fanatiek op haar pruimtabak. Ik krijg van haar een vissenfuikje mee, die me geluk gaat brengen. Deze staat nu thuis in de kast.
oma
Wanneer je je realiseert dat deze bijdehante oma haar zoons heeft grootgebracht tijdens het helse Pol Potregime, krijg je nog meer bewondering voor haar. Over deze donkere bladzijde uit de geschiedenis van Cambodja, wist ik niet zo veel. Tussen 1975 en 1979 werden er in Cambodja meer dan 2 miljoen mensen, meer dan een kwart van de bevolking, op de meest gruwelijke manieren vermoord door de Rode Khmer, onder leiding van Pol Pot.
foto
Bun en ik bezoeken de ‘Killing Cave’, waar duizenden mensen zijn gemarteld en naar beneden zijn gegooid. In de grot liggen honderden gevonden schedels. Wanneer we weer beneden zijn, laat Bun me een merkwaardig fenomeen zien. Rond zonsondergang vliegen er duizenden vleermuizen de grotten uit in één lange ‘melodieuze’ stroom en ik moet op dit moment denken aan al de levens die in deze grotten eindigden. De vleermuizen zullen er, door hun dagelijkse vlucht naar het licht, voor zorgen dat zij in het donker nooit worden vergeten.
familie

Kijk voor de rest van deze post en meer foto’s op www.littlewanderbook.com!
Je kunt Little Wanderbook ook volgen op Instagram & Facebook!

Lees ook: Goodmorning Vietnam! De leukste hotspots in Hanoi!