Bang om ouder te worden? Ben je gek

Verzwijg jij je verjaardagen en mopper je als je er weer een jaartje bij krijgt? Shame on you. We snappen dat ouder worden niet áltijd leuk is, maar dat je ouder wordt is al leuk genoeg! De tijd vliegt inderdaad voorbij en dan heb je soms heimwee naar je jeugd of vervloek je je eerste rimpel. Toch is het helemaal niet zo erg om ouder te worden.

Je moet doorgaan want het alternatief is doodgaan. Doorgaan komt met voor- en nadelen. De meeste mensen worden er niet knapper op, krijgen last van voorheen onbekende kwaaltjes, kunnen de moderne ontwikkelingen niet meer bijbenen en verliezen steeds vaker geliefden om zich heen. Vooral dit laatste is iedere keer weer een klap en er bestaan geen pleisters voor dit soort wonden.

Toch is het onverstandig om bij de pakken neer te zitten, want wie weet hoe lang jij nog – hopelijk gelukkig – leeft. Een gelukkig leven is belangrijk maar soms ver te zoeken. Dingen overkomen je en in verschillende fases van jouw leven maak je behoorlijk wat mee. Eigenlijk ben je als kind het gelukkigste en leef je zonder zorgen. Toch tonen verschillende studies aan dat dit onbezorgde geluk zo rond je zestigste levensjaar weer langzaam terug komt. Je kunt het zo zien: menselijk geluk heeft een U-vorm en begint hoog tijdens je eerste levensjaren, kent diepe dalen maar zal uiteindelijk weer pieken. Rond je veertigste bereikt geluk een dieptepunt dus na je veertigste kan dit alleen maar stijgen.

Het is niet zo dat je bikkelhard moet zijn en nooit mag klagen, maar probeer ook de voordelen van ouder worden in te zien. Want waar je een hoop verliest, valt ook een hoop winst te behalen. Het is niet zo dat we alleen maar aftakelen, we bouwen juist iets op. Je leert jezelf beter kennen en leeft daardoor gezonder dan voorheen. En niet alleen dat, ook andere mensen kun je opeens stukken beter begrijpen. Iedereen heeft z’n sores en je vergelijkt jouw leven minder snel met dat van een ander. Je kunt je opeens wel beter inleven in de medemens omdat je weet hoe ingewikkeld het leven is. Dingen zijn niet zwart-wit, maar grijs. Je bent jezelf zonder een ander te kwetsen. Ja. Wijsheid, zelfvertrouwen en innerlijke schoonheid groeien met de jaren.

Lees ook: dromen zorgen voor een doel in je leven.