7 x waarom jij mooi bent zoals je bent

Zaterdagavond zaten ik en vriendinnen A. en L. op het terras te genieten van ons weekend. Twee prachtige meiden. Natuurlijk in de puurste zin van het woord. We waren heerlijk aan het kletsen toen we in een gesprek over onzekerheden belandden. Dikke en dunne benen, grote en kleine borsten… Het kwam allemaal aan bod. Sjezus, dacht ik na een tijdje. Hoe kan het toch dat we het zo moeilijk vinden om te geloven in onze eigen schoonheid?

Iedereen heeft onzekerheden. Dat is niet erg, zolang we onszelf maar mooi blijven voelen. Vrouwen komen in allerlei vormen en maten. En weet ook: niemand is perfect, dus ook niet alles hoeft perfect te zijn aan jou. Dus wanneer je jezelf vandaag klaarstoomt voor de dag, knoop dan deze wijzen woorden in je oren – of stuur ze even naar die oogverblindende vriendinnen van je.

1. Schoonheid komt van binnenuit
Je hebt geen make-up nodig om je achter te verschuilen – hoogstens om je mooie kanten mee te benadrukken. Neem een zelfverzekerde houding aan en straal het uit. Het is mooier dan welke look dan ook.

2. Lach. En lach nog een beetje meer
Een lach brengt je mijlenver. Verder dan welke perfecte huid, buik of lokken dan ook. Een glimlach vind iedereen prettig om naar te kijken. Sterker nog: het duwt imperfecties ver naar de achtergrond. Een vrouw die niet bang is om zichzelf te laten zien, is schitterend.

3. Schoonheid is subjectief
De mensen die jij in de loop van je leven om je heen hebt verzameld, vinden je mooi zoals je bent. Want laten we eerlijk zijn: you are pretty awesome! Je hoeft je niet langs een meetlat te bewegen. Er is niemand op deze wereld zoals jij. Ben trots!

4. Een rijk uiterlijk is geen garantie voor een rijk innerlijk
Besteed aandacht aan dat wat jou echt mooi maakt, je innerlijk. Leef vanuit je hart en heb lief. Dat maakt een schitterend mens. Immers: je bent wat je doet, niet hoe je eruit ziet!

Lees ook: Perfecte imperfectie, oftewel: Wabi Sabi

5. Omarm wie je bent
Het maakt niet uit hoeveel mensen je vertellen dat je mooi bent, wanneer je het niet eerst tegen jezelf zegt. We weten het, mensen kunnen gemeen zijn. Heel gemeen. Daardoor focussen we ons negen van de tien keer op mindere onderdelen van ons lichaam, terwijl we eigenlijk zoveel hebben om dankbaar voor te zijn!

6. Beauty is in the eye of the beholder
Schoonheid is er voor eeuwig. Onze huid, ons haar en ons lichaam zullen veranderen, maar deze veranderingen hebben geen effect op onze ware schoonheid. Gewoon dat je het even weet.

7. Aantrekkelijk zijn is een manier van denken
Iedereen wil mooi en aantrekkelijk gevonden worden – we zijn ook maar mensen – en hoewel sommigen daarvoor met de meest bizarre regimes aan de haal gaan, is het in wezen super eenvoudig: houd van jezelf! Niets kan op tegen een gezonde dosis zelfvertrouwen. Daarbij: er is niets zo bevrijdend als van jezelf houden.

Liefde voor jezelf maakt het leven een stuk mooier. Streef niet naar idealen van anderen. Definieer juist wat schoonheid voor jou betekent en laat nooit, maar dan ook nooit, iemand je iets anders vertellen. Je bent mooi zoals je bent!

Lees ook: Deze fotoreportage laat de wereldwijde schoonheid van verschillende vrouwen zien