6 x daarom zijn dating-apps de hel

Je bent single, jong en je wilt wat. En waar Tinder eerst nog die app is waarbij je na zes glazen rosé, blakend van hervonden zelfvertrouwen, de ene na de andere wintersportende festivalganger verbaal kapot maakt – blijkt het nu pure noodzaak voor een avond vertier. Met een gast, dan.

Maar na een maand ontdek je al dat ’t één en al ellende is. En wel hierom:

1. Het blijkt een dagtaak
Elke keer als je ergens heen fietst, besef je dat je nieuwe mensen bent tegengekomen op ‘Happn’ en dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je die niet effe bekijkt. Dus of je nou zit te wachten in die koffietent op je afspraak of net neerploft op de bank na je lange werkdag: swipen zul je.

2. Filters maken van iedereen een Ryan Gosling
Op het eerste gezicht denk je: WAAR WAS IK AL DIE JAREN?! Hoe kan het dat al deze heerlijke Chad Michael Murray’s me nooit zijn opgevallen toen ik weer eens stond te twijfelen tussen magere en volle yoghurt in de appie? En THANK THE LORD dat ik eindelijk m’n slag kan slaan. Maar let op, lieve mensen, deze euforie duurt zeker niet langer dan een kwartier. Of eigenlijk tot het moment dat je doorklikt naar foto drie en vier.

3. De techniek is helemaal kut
Het viel me laatst op dat er zoveel gasten zijn met ‘Happn’ als achternaam. Tim Happn, Bob Happn, Bart Happn – deze familie vliegt mij om de oren. En waarom? Omdat de techniek achter de chatfunctie ongeveer even traag is als de levering van je H&M-pakket en je dus binnen no-time moet overschakelen op Whatsapp. En er dus ook nog eens tientallen mannen je telefoon insluipen die slachtoffer kunnen worden van gênante appjes op dronken momenten.

4. Je wordt doodmoe van de beste versie van jezelf zijn
Want ondanks dat jij het liefst in je joggingbroek op de bank Gilmore Girls kijkt en kasteeltjes bouwt van Sinterklaas-chocolademunten, doé je vooral alsof je je een slag in de rondte borrelt met jan en alleman, hippe winterfestivals bezoekt en zoveel sport dat je de eiwitshakes niet aangesleept kan krijgen.

5. Iedereen is met elkaar verbonden
De kracht van Facebook wordt bij elke match pijnlijk duidelijk wanneer je weer eens 28 gemeenschappelijke vrienden hebt. Want iedereen blijkt in Groningen, Amsterdam of Rotterdam gestudeerd te hebben óf elkaar te kennen van één of ander hip feestje waarbij ze met flesjes water het leven vierden. Anonimiteit? Nou nee.

6. Je zelfvertrouwen kent ineens hoge pieken en diepe, diepe dalen
Want hoézo drukt hij niet op dat hartje? Je hebt nog wel zo je best gedaan om een leuk allegaartje aan foto’s te verzamelen – balans, weet je wel. Feestend (lekker sociaal), lezend (lekker intellectueel) en uiteraard ook rennend (want iedereen loopt ineens een halve marathon). What’s not to like?

Zie ook: deze halfnaakte Franse boeren zijn HOT!