6 manieren om een serene slaapkamer te creëren

De omgeving waarin je slaapt heeft een grote impact op de kwaliteit van je nachtrust. Is jouw slaapkamer een bende? Is het een slagveld door je ontplofte kledingkast? Dan kan het best zijn dat je de hele nacht ligt te woelen. Heb jij nette, schone kamer? Dan val je als een blok in slaap.

Acht uur per nacht slapen is belangrijk, maar HOE je slaapt is nog belangrijker. Een slechte nachtrust kan aan veel verschillende dingen kan liggen. Stress, alcohol, voeding, temperatuur, geluid, licht… de mogelijke oorzaken van slapeloze nachten zijn legio. Laat het in ieder geval niet aan je slaapkamer liggen!

1. Geen rommel naast je bed
Zorg ervoor dat je niet allerlei troepjes op je nachtkastje hebt liggen en berg zoveel mogelijk op in de lades. Een glas water en een lepelplant zijn meer dan voldoende, deze laatste is een ideale aanwinst om de lucht te zuiveren. Je kunt ook een lavendel geurkaars aansteken net voor het slapen gaan, blaas ‘m uit en de rustgevende geur blijft nog wel even hangen.

2. Upgrade je beddengoed
Je spendeert een groot deel van je leven tussen de lakens, investeer daarom in puik beddengoed. Goedkope dekens en lakens zijn geen goed idee. Kies ook niet voor allerlei tierelantijntjes zoals sequin en kralen all over the place want dat ligt niet fijn. In plaats daarvan kun je het beste voor een katoenen overtrek kiezen waardoor je huid goed kan ademen. De kussenslopen daarentegen moeten van zijde zijn. Oké, niet per se maar veel dermatologen en kappers zweren dat het beter is voor je haar.

crisp sheets
Dekbedovertrek, vanaf €69,95 via Crisp sheets

3. Verban blauw licht
Sorry… geen tv of laptops in de slaapkamer, zeker niet ’s avonds laat. Het blauwe licht van jouw laptop is letterlijk bedacht om je wakker te houden en dat is niet iets waar je op ligt te wachten net voor het slapen gaan.

4. Verban je Iphone uit de slaapkamer
Veel mensen hebben behoefte aan een rigoureuze telefoon-in-bed detox. Want het is nergens goed voor om net voor het slapen gaan nog vanalles te checken. Vanaf nu is de enige reden dat jouw telefoon ergens in de slaapkamer rondslingert de wekker. Kun je er toch niet vanaf blijven en blijf je verknocht aan dat ding? Koop dan een andere wekker en verban je telefoon uit de slaapkamer. Je zult zien dat je beter slaapt en minder onrustig wakker wordt.

5. Kies de juiste kleuren
Rood op de muur? Niet doen. Felle kleuren houden je eerder uit je slaap. Kies voor zachte, lichte kleuren, denk aan pastelroze of lichtblauw.

6. Ventileer
Zet iedere ochtend je raam open zodat er frisse lucht naar binnen waait. Je wilt niet in een muffige kamer slapen… Er zijn ook planten die de lucht in jouw slaapkamer zuiveren en al dat groen staat alleen maar mooi. Jasmijn is een natuurlijk slaapmiddel en de sansevieriaplant kan zelfs hoofdpijn en ademhalingsproblemen verminderen en zorgt voor een productievere dag.

 

Foto: Crisp Sheets

Oeps! Deze 4 dingen wist je niet over jouw matras.