5 wetenschappelijke redenen waarom wijn áltijd een goed idee is

Het is inmiddels mei en dat betekent dat de zomer steeds dichterbij komt. Dit houdt in dat je -meteorologisch gezien – binnenkort weer toestemming hebt om in je bikini rond te paraderen. En dat wil je natuurlijk het liefst in een strak lichaam. Anderzijds staat de zomer gelijk aan terrasjes pakken, dineren in de tuin en festivals in korte broek. Allemaal bezigheden waarbij een wijntje wel op z’n plaats is, gewoon omdat het kan.

Lees ook: 6 onverwachte manieren om een wijnfles te ontkurken

De berichtgeving omtrent wijn en de gevolgen voor de gezondheid zijn nogal wisselend. Vandaag de dag heeft wijn niet bepaald een fantastische reputatie. Zonde, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat ‘een wijntje a day‘ zo slecht nog niet is. Zo heeft ons eigen testpanel onderzocht wat de beste remedie tegen ‘bikini body’ spierpijn is. Wat blijkt? Alleen een ‘hartversterkertje’ heeft de kracht om dit soort spierpijn te verdoezelen. En er zijn meer redenen te bedenken waarom wine fine is, zo blijkt uit écht (wetenschappelijk) onderzoek.

1. Goed voor het hart
Uit dit onderzoek uit 2015 blijkt dat een (paar) glazen rode wijn per week goed is voor het hart. De druiven waar rode wijn van wordt gemaakt, bevatten resveratol; een antioxidant dat het menselijke afweermechanisme tegen genetische ziekten beschermt. Tevens verkleint een glaasje rood de kans op hart- en vaatziekten en andere leeftijdsgebonden ziekten.

2. Boost voor het zelfvertrouwen
Na een paar glaasjes vino kun je egoïstischer en zelfverzekerder worden dan ‘normaal’. Als je de dag erna hoort wat je zoal hebt gezegd, voel je vooral schaamte. Dat schaamtegevoel mag vanaf heden achterwegen blijven, blijkt uit dit onderzoek. Het positieve, zelfverzekerde gevoel – als gevolg van alcohol – is goed voor de geestelijke gezondheid én het gevoel van eigenwaarde. Hmm, wijntje dan maar?

3. Het bevordert gewichtverlies
YASSS! Uit dit onderzoek van de Washington State University blijkt dat resveratol gewichtverlies bevordert. Volgens de onderzoekers zet resveratol overtollig wit vet om in bruin/beige vet, wat makkelijker te verbranden is dan wit vet. Anders gezegd: een paar wijntjes is effectiever voor je vetverbranding dan een uurtje cardio. En daar drinken we op!

4. Het maakt je knapper
Ja, echt. Dit ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Bristol (Engeland). De onderzoekers kwamen erachter dat de roze gloed op je wangen – die na alcoholconsumptie zichtbaar wordt – je aantrekkelijker maakt. Echter blijkt wel uit het onderzoek dat dit succesvol werkt, mits je niet meer dan twee glazen wijn drinkt. Een gewaarschuwd mens…

5. Het verkleint de kans op dementie
HO, stop. Dit is groot nieuws! Uit dit onderzoek uit Kopenhagen blijkt dat mensen die wekelijks vijf glaasjes wijn drinken, twee keer (!) minder kans hebben op dementie dan mensen die dat niet doen. Van 1970 t/m 1990 onderzochten de onderzoekers de drankpatronen (wijn, bier en sterk) van 1709 Kopenhagenaren. Van al deze mensen kregen 83 deelnemers dementie. Uiteraard werkte de onderzoekers ook met een controlegroep van 1709 Kopenhagenaren. Van deze mensen kregen 110 deelnemers dementie.

Lees ook: Dit is zó gevaarlijk: wijn in een meeneembeker