5 tekenen dat je téveel tijd alleen doorbrengt
Eenzaamheid is een bekend begrip, en helaas voor steeds meer mensen een herkenbaar begrip. Onderzoeken wijzen uit dat eenzaamheid een grote invloed heeft op onze gezondheid. Wetenschappers hebben zelfs ondervonden dat sociale isolatie twee keer zo slecht is voor je gezondheid dan obesitas! En ze zouden eenzaamheid zelfs vergelijken met het dagelijks roken van een sigaret.
Niet zo handig als je je bedenkt dat eenzaamheid met de jaren is verdubbeld! Wetenschappers voorspellen dat eenzaamheid een wereldwijde epidemie zal worden, met name omdat we steeds vaker de digitale communicatie in duiken en de face to face interactie vergeten.
Hoe dan ook, als jij je op dit moment eenzaam voelt, hoeft dat niet te betekenen dat jij je altijd eenzaam blijft voelen. De leegte van binnen is op te vullen, dus ben vooral niet bang dat je voor altijd alleen blijft! Geef liefde en vriendschap niet op maar blijf uitkijken naar verbondenheid. Ook al ben je inmiddels gewend aan eenzaamheid, voelt het normaal en kruip je liever in je schulp. De volgende tekenen wijzen erop dat je téveel alleen bent:
1. Je verlangt naar betekenisvolle contacten
Veel eenzame mensen vinden het niet fijn om alleen te zijn, ze zijn alleen het contact met de buitenwereld verloren en weten niet hoe ze dit terug krijgen. Als je de behoefte hebt om er meer op uit te gaan, écht te praten en om je gevoelens te delen met een ander, dan ben je waarschijnlijk te lang alleen. Zelfs als je een grote groep vrienden hebt, maar geen echte connecties, kun je je verdomd alleen voelen.
2. Je bent onrustig en verveeld je vaak
Het is prima om alleen te zijn, en je moet jezelf kunnen vermaken. Maar we zijn sociale wezens en hebben hoe dan ook behoefte aan gezelschap op z’n tijd. Als je teveel tijd alleen door brengt ga je je vervelen en voel je je onrustig, zelfs als je uitstekend in staat bent om alleen je draai te vinden. Zoek daarom vertier buiten de deur, bel vrienden of familie op, en ga bij een club. Dit laatste kan van alles zijn, een sportclub of een toneelclub, in ieder geval iets waar jij je goed bij voelt.
3. Je grijpt naar eten, drank of zelfs drugs
Helaas grijpen veel mensen naar ongezonde of verdovende middelen om de leegte in hun leven te vullen. Dit is geen goed plan! Als jij je bijna iedere dag verheugd op jouw date met die bak ijs, dan heb je een probleem. Ook als je drinkt om je zorgen te vergeten, moet je bij jezelf te raden gaan waarom je dat doet. Want deze dingen verhelpen je probleem niet, ze laten je het probleem vergeten, voor even.
4. Je weet je geen raad op sociale gelegenheden
Sociale isolatie heeft een grote invloed op jouw sociale vaardigheden. Als we lang de deur niet uitgaan, wordt de drempel steeds hoger. Communiceren gaat dan niet meer zo soepel, zelfs als je online wél voortdurend in contact bent geweest met mensen. Dat laatste is toch anders, veiliger. Je sluit de computer af als je even geen zin hebt om te praten, en gevoelens zijn niet van jouw gezicht af te lezen. In het echt is dit toch anders, en als je hier moeite mee hebt, ben je waarschijnlijk te vaak alleen. Sommige mensen hebben altijd al moeite met communiceren, hier zijn cursussen voor. Het helpt echt!
5. Je hebt een sociale angststoornis ontwikkeld
Hé, een angststoornis? Ja, eentje waardoor je bang bent om contact te maken met andere mensen. Want hoe meer jij op jezelf aangewezen bent, hoe vreemder het wordt om met een ander contact te maken. Sterker nog, je hebt helemaal geen behoefte aan volk om je heen en bent je motivatie om sociaal te doen helemaal verloren. Toch komen er momenten dat je een ander onder ogen moet komen, en laat je dan vooral niet stoppen door angst. Er zijn hulpgroepen en andere instanties die je kunnen helpen om jouw angst te overwinnen. Samen met lotgenoten is de kans groot dat jij deze overwint.
Schaam je niet voor jouw eenzaamheid, veel mensen voelen zich alleen. Eenzaamheid moet serieus genomen worden, want steeds meer mensen krijgen er mee te maken. Laat het niet zover komen en zoek vertier buiten de deur! Denk aan vrijwilligerswerk, zangles of yoga, als het maar niet digitaal is.