10 dingen waar iedere control freak zichzelf in herkent

Vind jij dat iets nooit helemaal ‘af’ is? Vind je het moeilijk om ergens een begin aan te maken, omdat je bang bent dat je het niet kunt of omdat je bang bent dat het niet ‘goed genoeg’ zal zijn? Wil je daarnaast over alles (!) zoveel mogelijk zelf de controle hebben én wil je daarnaast alles wat je doet minimaal 10 keer nachecken? Dan herken jij je ongetwijfeld in de 10 dingen waar iedere control freak zichzelf in herkent via.

Lees ook: 30 x ouderwetse datingetiquettes waar we enorm naar verlangen

1. Het duurt uren voordat je klaar bent om van huis te gaan:
Voordat je het huis verlaat, wil je er zeker van zijn dat je de kust veilig achterlaat. Je moet er toch niet aan denken dat één van je huisdieren zomaar met z’n pootjes op de kookplaat gaat staan of met z’n achterwerkje op je stijltang gaat zitten? Precies, daarom controleer je (minstens een keer of vijf) of je het koffieapparaat wel écht hebt uitgezet, je de stijltang daadwerkelijk uit het stopcontact hebt gehaald en of je kookplaat wel hebt uitgezet (terwijl je donders goed weet dat je al in geen weken meer hebt gekookt).

2. ‘Sorry, zei u afraffelen? Kunt u dat spellen?’:
Wanneer je iets (voor iemand) moet doen, dan ga je net zo lang door totdat het (zo goed als) perfect is. Je houdt ervan om doelen te stellen en om naar die doelen toe te werken. Gewoon ‘goed’ is voor jou niet ‘goed’ genoeg. Je gaat alleen voor het hoogst haalbare en neemt absoluut niet met minder genoegen.

3. Je wilt alle informatie die je kunt hebben:
Wanneer je met iemand afspraken maakt, wil je exact weten waar, hoe laat en voor hoe lang jullie gaan afspreken. Wanneer je dit niet zelf plant, maar bijvoorbeeld aan je vriendinnen overlaat, wordt je nerveus en krijg je stress. Je houdt absoluut niet van ‘wachten tot het laatste moment’, omdat je anders niet weet je aan toe bent. Het gevolg is dat jij vaak degene bent die beslist (en daar geniet je volop van).

4. Plannen is je tweede natuur:
Dingen die over een week, een maand of een jaar pas gebeuren heb jij allang (in je hoofd) gepland. Ook de dingen waarvan je (bijna) zeker weet dat ze nooit zullen gebeuren, heb jij natuurlijk gepland. Uiteraard heb je ook een planning voor dingen waarvan je wél hoopt dat ze ooit zullen gebeuren.

5. Pietje precies:
Je bent een enorme perfectionist en je hebt alles tot in de details uitgewerkt. Alles wat je doet, gebeurt op een manier die voor jou werkt. Een andere manier werkt (volgens jou) niet.

6. Je bent up-to-date:
Je houdt ervan om dingen op te schonen en te vernieuwen. Vooral op social media ben je elke dag druk om je statussen en foto’s van de dag(en) ervoor te vernieuwen en de boel up-to-date te houden.

7. Concentratieniveau: zeer gevorderd:
Je houdt ervan om je je te focussen, maar wel op slechts één ding per keer. Wanneer je een nieuwe serie op Netflix hebt ontdekt, moet je van jezelf het eerste seizoen helemaal afkijken (ook al vind je er geen klap aan). Hetzelfde principe geldt voor schrijven; wanneer je een email schrijft, lees je ‘m verschillende keren over. Je móet zeker weten dat de mail van ’top tot teen’ in orde is, voordat je de mail verstuurd.

8. Stresskip:
Je hebt dag én nacht je telefoon bij de hand ‘voor het geval dat’. Wanneer je 2 seconden niet hebt gekeken en je direct een paar gemiste omroepen hebt, is er stress in de tent.

9. Overzicht:
Als er iemand verstand heeft van organiseren en overzicht houden, dan ben jij het wel. Je bent een kei in het labelen en opruimen van spullen. Je vindt het belangrijk dat je spullen eigen plekjes krijgen (waar je ze makkelijk terug kunt vinden). Rommel is zo’n beetje je grootste aartsvijand. Daarom wordt jij, door verschillende vriendinnen uit je vriendengroep, vaak gevraagd om te helpen met het opruimen van hun kledingkasten.

10. 100%:
Onder het mom van: ‘Een beetje meer kan nooit kwaad’, laadt je al je apparatuur (telefoon, laptop iPad, et cetera) het liefst de hele dag op. Ook al heeft de batterij van telefoon nog ruim 80%, je stopt ‘m in de oplader. Daarnaast staat veiligheid bij jou boven alles en speel je op safe. Je maakt dagelijks backups van al je documenten, zodat je zeker weet dat je nooit iets zult kwijtraken.

Lees ook: 50 dingen waar we onze huisgenoten nog steeds dankbaar voor zijn