Zo laat je een relatie los als het onmogelijk lijkt

Het maakt niet uit hoe vaak vrienden en familie zeggen dat je beter af bent zonder hem of haar. Jij denkt toch de hele dag aan die ene persoon. Gevolg: je bent een emotioneel wrak. Je voelt je eenzaam en alleen, bent bang voor de toekomst en hebt eigenlijk nergens zin in. Losweken van een geliefde is een rouwproces.

Of je nu nog maar net samen bent, of al een aantal mooie jaren achter achter de rug hebt, uit elkaar gaan is verschrikkelijk. Het is een aanslag op je leven waar je, als het goed is, sterker uitkomt. Genezen van uit elkaar gaan duurt soms lang, maar het is een proces waarin je stukje bij beetje vooruitgang boekt. Daarom is het belangrijk om los te laten. Niet alles in een keer, maar steeds een beetje. Verschrikkelijke breakups horen hoe dan ook bij het leven.

Hoe hartverscheurend ze ook zijn: je moet er dus mee dealen. En dat kun je maar beter goed doen… anders kom je er nooit overheen. Zelfs vele jaren later kun je nog rouwig zijn om een ex-geliefde. Het is jouw keuze hoe je daar mee omgaat. Verder leven is het beste medicijn.

Goodbye
Om echt afscheid te nemen, wil een brief nog wel eens helpen. Een afscheidsbrief. Zo kun je het eigenlijk wel noemen. Je verstuurt de brief niet echt maar je schrijft je gevoelens van je af. Alle positieve maar ook negatieve dingen verwerk je eerder als ze op schrift staan. Verdriet, woede, angst en frustratie kun je allemaal kwijt op een klein stuk papier… of in een boekwerk. Whatever you want. Vergeet vooral positieve gevoelens niet te beschrijven. Wat heb je van de ander geleerd? En wat ga je het meeste missen? Jullie tijd samen heeft niet alleen slechte dingen gebracht. Iedere relatie wordt een onderdeel van jezelf. Probeer juist de positieve kanten hiervan te zien. Zelfs al is de ander nog zo’n eikel, daar leer je ook van. Je komt er sterker uit.

Wat mis je
Nu je hebt opgeschreven wat er zo speciaal was in de relatie en wie jij was in de relatie, weet je ook waarom je zo verdrietig bent. Je voelt je in de war en uit het veld geslagen. Wat moet je zonder hem of haar? Het voelt slecht om zonder een deel van jezelf verder te gaan, maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Heel je leven. Dus of je nu wel of niet nog samen zou zijn, dat doet er eigenlijk niet toe. Jij moet jouw pijn dragen. Jij moet jezelf vergeven en jij moet verder zonder een wrok tegen de ander. Want woede kost energie. En die energie kun je goed gebruiken om er het beste van te maken.

Nieuwe liefde
Een nieuwe liefde is de allerbeste manier om over een oude liefde heen te komen. Zo gaan die dingen. Die nieuwe liefde hoeft niet meteen de liefde van je leven te zijn, als er maar wat hormonen op hol slaan. Die ene kus, een knuffel… allemaal dingen die ervoor zorgen dat je weer lekkerder in je vel steekt.

Blijf dromen
Vooral in tijden van liefdesverdriet moet je blijven fantaseren over een beter leven. Wishful thinking helpt om een gebroken hart te lijmen. Verdriet gaat namelijk ooit voorbij dus kun je je maar beter voorstellen dat je dit ellendige gevoel al voorbij bent. Dat je het weer super leuk hebt met een ander. Maak een fictieve lijst met alle leuke dingen die je jezelf gunt. Dingen die je in je eentje – of met een nieuwe lover – wilt ondernemen. Positieve gedachten geven energie en maken je toekomst leuker.