We need it: 7 tips voor een digitale detox

Zodra de zon ook maar even tevoorschijn komt, slinger ik mijn tas om mijn arm en sprint ik naar het dichtstbijzijnde (lees: aan de overkant) terras. Ik kruip naast mijn vriendinnen aan tafel. Ze zijn druk in gesprek. Want tja, het weekend loopt ten einde en dus wordt alles nog even uitvoerig besproken. Of ja, besproken… In een handomdraai verschijnen er vijf telefoons op tafel en zie ik het weekend vliegensvlug op Snapchat voorbij komen. Sjezus, dacht ik, kunnen wij nu echt geen leuke dingen doen zonder het gevoel te hebben deze te moeten delen met de buitenwereld? Een digitale detox zou nu wel goed van pas komen.

Steeds vaker bepaalt de technologie wat onze aandacht krijgt. We kunnen ons nooit volledig loskoppelen van de technologie – gelukkig niet – maar we zijn wel in staat de grenzen ervan aan te geven. Mits je je er bewust van bent. Want hoe vaak zijn we eigenlijk online én kiezen we daar tegelijkertijd zelf voor? En dat terwijl af en toe offline zijn je hoofd weer helder maakt. Daarom: zeven tips om vaker offline te zijn, ofwel: om heel even een digitale detox toe te passen.

1. Echte aandacht
Wanneer je een afspraak hebt met een vriend of vriendin, zet die telefoon dan even op stil. En stop ‘m ook meteen onderin je tas. We weten allemaal dat zodra dat ding op tafel ligt, we toch blijven kijken. Luister naar elkaar en voer gesprekken. We entertainen onszelf, maar ook elkaar, te vaak met oppervlakkig vermaak, doorgestuurde grappen en filmpjes. Sa-haai.

2. Loop
Ga een keer wandelen met een vriend of vriendin, in plaats van jullie te verplaatsen naar jullie vaste koffietent. Wanneer je loopt, is het lastiger om door je tijdlijn te scrollen of te whatsappen. Het resultaat? Meer aandacht voor je gesprekspartner en je omgeving – hallo lente!

3. Lege slaapkamer
Verban die telefoon uit je slaapkamer. Oké, misschien is dat nog te veel gevraagd, maar zet in ieder geval je oude wekker weer op je nachtkastje. Je telefoon kun je aan de andere kant van je slaapkamer leggen. Zo kun je makkelijker de verleiding weerstaan om nog even te loeren.


Lees ook: 11 tips om je computer een detox te geven.

4. Vast schema
Eenvoudig maar doeltreffend: spreek met jezelf vaste tijdstippen af waarop je je berichten checkt (en houd jezelf eraan). We hebben allemaal de neiging om meteen te reageren op elk binnenkomend bericht. Schakel de meldingen van je mail, Instagram, Facebook en andere apps uit. Zodat je niets hoort als er een nieuw bericht binnenkomt. Er gebeurt tegenwoordig zo veel online. Leg je er gewoon bij neer dat je niet alles kunt bijhouden.

5. Aan tafel
Samen eten is zo veel fijner wanneer je niet gestoord wordt. Spreek daarom af om de telefoon en televisie uit te zetten tijdens het eten. Niet altijd even makkelijk, maar de winst is groot.

6. Doorbreek je patronen
Je bent al een behoorlijk eind wanneer je je bewust bent van jouw gedachteloze handelingen. Voorbeeld? Wanneer er een nieuw bericht op je scherm verschijnt, wil je – automatisch – meteen kijken en reageren. Ben je je daarvan bewust, dan is het makkelijk om die verleiding te weerstaan. Eigenlijk Mindfulness in en notendop dus: observeer wat er gebeurt, en laat het even voor wat het is.

7. Nieuw is niet beter
Hecht minder waarde aan nieuwe informatie. Het is echt niet zo dat elke nieuwe post op Facebook totaal anders is dan al die andere berichten die je hebt gelezen. Belangrijk nieuws bereikt jou heus wel. Alleen via een andere weg.

Lees ook: Innerlijke rust: vrede in jezelf vinden is gemakkelijker dan je denkt.