Ware zelfreflectie in een door selfies geobsedeerde wereld

Niemand zal ontkennen dat we in een tijd en cultuur leven waarin de focus op onszelf ligt. Het draait vooral om jezelf en “selfies” zijn een globaal fenomeen. Social media pusht de aandacht nog verder richting de ik-persoon en we doen er alles aan om ons voorkomen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Deze zelfzuchtigheid die onze generatie overmant, leidt ons in feite alleen maar verder weg van de authentieke mensen die we écht zijn. Het is tijd om op een totaal andere manier naar jezelf te kijken.

Verstop je niet achter een masker van je fake zelf
Zelfreflectie als spirituele oefening bestaat al jaren. Het omvat veel meer dan een oppervlakkige blik op jezelf werpen, zelfreflectie gaat de diepte in op een unieke manier. Als je kritisch naar jezelf kijkt, sla je de buitenkant in feite over maar graaf je meteen dieper in je ziel. Vragen als wat wil je, wat is je doel en waar sta je voor komen meer naar de oppervlakte. En de antwoorden die hieruit voortvloeien staan vaak niet in een lijn met de persoon die je laat zien aan de wereld. Degene die altijd knap en succesvol op Social Media verschijnen zijn slechts een omhulsel van wat mensen écht te bieden hebben. Sommige mensen zijn zich hier bewust van en gebruiken Social Media als een zakelijke, plezierige tool. Het gros van de bevolking heeft echter niet door hoe de vork in de steel zit. Zij geloven dat dat wat je ziet, de werkelijkheid is. Terwijl achter elke foto, achter ieder masker, schuilt zoveel meer dan dat je kunt zien.

De selfies die we de wereld insturen zijn slechts uiterlijk vertoon en vallen in het niet met authentieke zelfreflectie. De tijd en energie die we steken in het perfecte plaatje is in feite verloren tijd als je je niet beseft dat niemand echt op deze manier beoordeeld wordt. We hebben geen externe goedkeuring nodig om een liefdevolle, betekenisvolle en waardevolle persoon te zijn.

Vraag jezelf maar eens af:

1. Vervul ik mijn taken met enthousiasme, goodwill en efficiëntie?
2. Ben ik aardig en liefdevol tegen collega’s, familie, vrienden en vreemden?
3. Ben ik oprecht en positief, vermijd ik negatieve kritiek en roddels?
4. Streef ik naar een liefhebbende, positieve houding in alle omstandigheden?
5. Luister ik naar mijn stemming en beoefen ik mindfulness?
6. Zorg ik voor voldoende lichaamsbeweging en zonlicht voor een optimale gezondheid?
7. Eet ik voedzaam genoeg en drink ik voldoende water?
8. Belichaam ik kwaliteiten van de ziel zoals: onzelfzuchtigheid, geduld, empathie, zelfcontrole, integriteit, loyaliteit en vrede.
9. Geef ik genoeg aandacht aan intuïtie en het grotere geheel waar ik in geloof?

Wanneer je de bovenstaande vragen aan jezelf stelt, focus je je op innerlijke, natuurlijke gedachten, acties en intenties. Dit creëert een helder beeld van je innerlijke persoon. Zodoende kun je belangrijke levensvragen beantwoorden zoals: wat wil je bereiken in het leven? Met wie wil je je omringen? Voel je je fijn op dit moment? Analyseer de vragen rustig en zonder deze te bekritiseren. Ze zijn niet bedoeld om een oordeel te vellen, er wordt geen perfectie verwacht alleen wil je bewust leven. Waardeer je dromen en doelen maar geef nooit een ander de schuld als dingen niet lukken. Morgen is een open boek en jij bent degene die de bladzijden gaat beschrijven. Dit gaat stukken makkelijker als je weet hoe het verhaal begint: waar je nu staat. Accepteer wat is en zie de toekomst als een verassing. Everything can happen! Als je je maar bewust bent van alle stappen die je onderneemt.

Geef nooit op
Een mooi moment om dagelijkse zelfreflectie te beoefenen is net voordat je naar bed gaat. Probeer dit vanavond maar eens! Neem enkele diepe ademhalingen om je gedachten tot rust te brengen en het lichaam te ontspannen. Dan neem je de dag nog eens door, bedenk je wanneer je trots op jezelf was en op welke gebieden je wel wat zou kunnen verbeteren. Relax en vind berusting in het feit dat je morgen een nieuwe kans hebt om dingen beter aan te pakken. Zelfreflectie maakt ons betere mensen, daar kan geen like op Social Media tegenop. Van likes wordt je in the end niet écht gelukkig, van zelfreflectie wel.