Wake-up call: tijd om je darmen serieus te nemen

Al eerder schreef ik over de issues die ik met m’n darmflora had. Tot twee jaar terug had ik daardoor zelfs een vulkaanuitbarsting van ellende op m’n snoet. Het was exit voor m’n onrustige huid door m’n darmen eens serieus te nemen. Maar behalve dit lichamelijke gehannes, blijken je darmen ook flinke impact op je mentale gezondheid te hebben

Darmen serieus nemen, waarom?

In het boek ‘Het slimmedarmendieet’ zoomt de Britse dokter Michael Mosley – wellicht (her)ken je ‘m wel van wetenschapsprogramma’s op de BBC – in op onze darmen. Een broedplaats van maar liefst vijftig biljoen bacteriën. En sinds helemaal nog niet zo heel lang zijn we erachter gekomen hoe essentieel deze bups bacteriën (microbioom) voor ons zijn. Voor ons en hoe we ons voelen. Lichamelijk en mentaal gezien. Hoe dat komt? Niet alleen in ons hoofd hebben we een brein vol hersencellen zitten. Ook hebben we in onze darmen een zogenaamd brein. Niet zo veel hersencellen als in ons hoofd, maar toch. Ondanks de verschillende plekken zijn het look-a-likes, twins van elkaar. Via de zenuw – één van de belangrijkste die we hebben – die onze hersenen met de darmen verbindt, kunnen de twee met elkaar communiceren. Maar er zijn kapers op de kust, of beter gezegd hackers. De ‘slechte’ bacteriën die het verkeer tussen buik en koppie in de war schoppen.

In onze darmen worden er chemicaliën gefabriceerd die invloed hebben op onder andere ons humeur. Zo vindt bijvoorbeeld de aanmaak van het gelukshormoon in je belly plaats, maar is dit ook de plek waar onder andere depressies kunnen ontstaan. Niet lekker in je velletje zitten, heeft z’n oorsprong dus in je buik. Is dat niet bizar? Neem je darmen vanaf nu dus maar goed serieus. En ga je even niet zo lekker? Blijf dan vooral niet te lang in je eigen hersenspinsels vastzitten, maar zoek de oplossing in je darmen.