Voedselvergiftiging voorkomen, met deze 7 tips kom je het vakantieseizoen ongeschonden door

Voedselvergiftiging. Grote kans dat je het wel eens hebt opgelopen. Buikpijn, diarree, misselijkheid, drie keer narigheid. Tijdens het vakantieseizoen hoor je vaker dat iemand continu naar de wc moet rennen. Waar je zin had in een vers visje op het strand eten, bleek dat achteraf toch niet zo’n goed idee. Of per ongeluk iets uit de koelkast gepakt dat besmet was met een bups bacteriën. Om te voorkomen dat jij deze zomer(vakantie) boven de pot hangt, 7 tips wat je kan doen om voedselvergiftiging te voorkomen.

Voedselvergiftiging, wil. je. niet.

Als we de World Health Organisation mogen geloven, worden jaarlijks maar liefst 23 miljoen mensen (!) ziek door voeding te eten dat besmet is. Het resultaat: een voedselvergiftiging of -infectie. Waar het in de volksmond nogal eens als één wordt gezien, is het in de praktijk toch echt geen tweeling. Eerder een broer en zus. Bij een voedselvergiftiging ben je letterlijk vergiftigd. Vergiftigd door een stofje in je eten die van bepaalde bacteriën en schimmels afkomstig is. Stoffen waar wij mensen niet voor zijn gemaakt met als reactie vaak binnen 8 tot 24 uur na het eten van iets…enfin, dat deel mag jezelf invullen. Vaak voel je je na een dag (of twee) weer als vanouds.

Een voedselinfectie is ook geen pretje. Daarbij kan je geen giftige stoffen de schuld geven, maar virussen, parasieten en bacteriën. Aangezien deze ziekteverwekker zich goed in je darmen vermaakt, ben je er wel langer dan een dag zoet mee. Drinken, drinken, drinken is het devies.

Better safe than sorry

Kijk, 100% voorkomen kan je een voedselvergiftiging nooit, maar de kans zo minimaal mogelijk houden, heb je zelf in de hand met deze tips:

  • #1 Wassen, wassen, wassen

    We doen het met z’n allen sinds ‘C’ in het land is de godganse dag, dus daar kan best nog een keer bij. Was altijd je handen met zeep en (lauw)warm water, voordat je aan de kook gaat. Ga je voor een avond vlees of gevogelte? Was dan gelijk nadat je het rauwe goedje hebt aangeraakt je handen. Dit geldt dus ook als je gaat bbq’en.

  • #2 Verschillende snijplanken

    Er zijn in de huishoudwinkels van deze wereld snijplanken in verschillende kleuren. En dat is niet voor niets. Gebruik voor rauwe kip bijvoorbeeld weer een andere snijplank dan voor je veggies. Alles om eventuele kruisbesmetting te voorkomen.

  • #3 Wasbeurt voor groenten en fruit

    Voorverpakt of niet, beter was je altijd al je groenten en fruit. Yes, zelfs op je goedgemutste appel kunnen schadelijke bacteriën zitten die je liever niet binnenkrijgt. Alles ter voorkoming van een voedselvergiftiging, weet je nog?

  • #4 Keep it cool

    Bewaar alles wat in de koelkast hoort in de koelkast. Bacteriën hebben het tussen de 5 en 60 graden Celsius het meest naar hun zin. Dus hup, heb je iets niet meer nodig, stop de vleeswaren, groenten of eieren linea recta terug waar ze kunnen afkoelen.

  • #5 Vries ’t in

    Bewaar kliekjes of andere opengemaakte ‘verse’ producten niet langer dan twee dagen in de koelkast. Wil je dit wel? Schuif het dan door naar de vriezer.

  • #6 TGT versus THT

    Dan is er nog de ’te gebruiken tot’-datum, ook wel TGT genoemd. Niet te verwarren met de ’ten minste houdbaar tot’-datum. Dat laatste staat namelijk op voedingsmiddelen die minder bederfelijk zijn, en dat echt nog wel even na de due date kan worden verorberd. Meer strict is de TGT-datum dat op zeer bederfelijke producten staat. Houd je in dat geval maar liever aan de datum om voedselvergiftiging te voorkomen.

  • #7 Ice, ice baby

    Ben je in het buitenland, dan zal je misschien niet dagelijks in de keuken te vinden zijn. Ga je uit eten, vermijd dan liever ijsklontjes. Die koude rakkers worden namelijk van drinkwater gemaakt. En vaak is het drinkwater geen aanrader om in het buitenland te drinken.

Happy summer!