Column Robin: Vluchten voor super orkaan Irma

Voor opnames reist Robin momenteel door de Caraïben. Het gebied dat ernstig is getroffen door super orkaan Irma. Wat doe je als je op een van de eilanden zit en er een giga orkaan jouw kant op komt? Robin vertelt… 

Reizen tijdens het orkaanseizoen brengt altijd een risico met zich mee. Hier zijn wij ons zeker bewust van geweest toen wij onze reis boekte vanuit Nederland. Het nodige vooronderzoek werd gedaan; vrienden uit het gebied werd om advies gevraagd en statistieken werden gecheckt. Conclusie; de kans dat je word getroffen door een levensbedreigende orkaan is super super klein. “Mooi!” dachten wij en dus boekte wij vol vertrouwen onze tickets naar de Dominicaanse Republiek.

Fast forward na een aantal maanden later. Niets vermoedend zaten wij een beetje te relaxen, toen onze host hysterisch onze kamer binnen kwam rennen; Er is een orkaan op komst! Nu was onze host een Dominicaan die het grootste gedeelte van zijn leven in Amerika heeft gewoond en daar duidelijk wat paniekerige trekjes van heeft overgenomen. Wij nuchtere Hollanders zijn niet zo snel bang te krijgen en dus voelde wij op dat moment nog geen reden om in paniek te raken.

Dit veranderde langzaam in de dagen die volgden. Het Amerikaanse nieuws was erg goed in het zaaien van paniek, terwijl de Dominicanen er heel relaxt (misschien té relaxt?) in stonden. Op het Dominicaanse nieuws was een lange tijd ook niets te vinden over Irma. Super verwarrend. Om eerlijk te zijn weet je op een gegeven moment gewoon niet meer wie je moet geloven. De website van het officiële orkaan centrum werd onze favoriete pagina en elk uur gecheckt. Irma; die ondertussen was uitgegroeid tot een orkaan van mogelijk kracht vijf, bleef zakken en dichterbij de DR komen.

Het is zo onrealistisch. Je kijkt naar de hemel en ziet niets meer dan een strak blauwe lucht, hoe kan je je ooit voorstellen dat er iets gevaarlijks op komst is? Zo dachten ook de Dominicanen. Terwijl Amerika zich weken van te voren al voorbereide, deden de Dominicanen niets. Zelfs de dag voordat Irma aan zou komen, werden er minimale maatregelen getroffen. Zo gek dat contrast!

Hoe rustig het ook bleef, zo onrustig voelde wij onszelf worden. De gedachte dat we wellicht terecht zouden komen in een noodsituatie is nou niet bepaald bemoedigend. En dus besloten we, na lang wikken en wegen, om het risico niet te lopen en eerder weg te vliegen. Better safe than sorry!

Een dag voordat Irma aan wal zou komen, zaten wij in het vliegtuig richting Miami. Miami?! Ja precies, Miami. Het was de enige manier om nog relatief betaalbaar naar Mexico City te komen, onze tweede bestemming van deze reis. In Miami was de sfeer beduidend anders. Hoewel het nog relatief rustig was op het vliegveld, voelde je hier een totaal andere sfeer. Zo maakte onze douane ambtenaar zelfs grapjes (grapjes?! Op een Amerikaans vliegveld?!). Het kon hem duidelijk allemaal niet zo veel schelen. Hij legde uit dat de meeste collega’s van hem niet naar werk zijn gekomen, om zich voor te bereiden op de storm. Het viel ons ook wel op hoe rustig het was. Tja welke gek gaat er dan ook vrijwillig naar Miami, een paar dagen voor de storm?

Na acht uur op het vliegveld te hebben gebivakeerd, konden we eindelijk doorvliegen naar Mexico City. Gelukkig spaart Irma de Dominicaanse Republiek en blijft de schade beperkt. Ik mopper stiekem over de extra kosten die wij hebben gemaakt om een nieuw ticket te kopen, maar houd hier al snel mee op. Ik ben veilig. Zo anders is het voor de eilandbewoners die eerder door Irma zijn getroffen.

Wij zijn er uiteindelijk goed mee weg gekomen, Mexico City is absoluut geen straf. Maar wat moet je doen als je niet zo makkelijk weg kunt komen zoals wij? Hier een aantal tips:

  • Zoek het hogerop.
    Begeef je indien mogelijk naar het hoogste punt van het eiland en vermijd kustplaatsen. Plaatsen dichtbij de zee hebben een verhoogd risico op overstromingen en waterschade (met mogelijk extreme gevolgen).
  • Zorg voor eten en water voor een aantal dagen.
    Je moet er rekening mee houden dat er na storm geen elektriciteit en geen water uit de kraan zal zijn. Het is dus belangrijk dat je genoeg in huis hebt tijdens en na de storm. De meeste hotels zullen hier zelf voor zorgen, maar het is slim om zelf ook wat in huis te halen. Voornamelijk water is erg belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld een badkuip vullen met drinkwater of plastic zakken.
  • Begeef je op tijd naar een opvangcentrum
    Houd het lokale nieuws goed in de gaten en evacueer wanneer dit wordt aangegeven. Hotels hebben vaak orkaan evacuatie plannen die ze in zetten, maar als je (zoals wij) in een Airbnb slaapt dan is het wijs om op tijd naar een opvangcentrum te gaan.
  • Blijf binnen
    Klinkt logisch, maar toch zijn er altijd een paar mafketels bij die buiten gaan staan filmen. Doe het niet. Blijf binnen, ook als het lijkt alsof de storm is gaan liggen. Dit kan mogelijk het oog van de storm zijn. Kom pas naar buiten als het zeker is dat de storm voorbij is.

Je zou denken dat luchtvaartmaatschappijen er alles aan zouden doen om je te helpen in deze situatie. Dat is dus absoluut niet zo. Pas als er een officiële noodsituatie is verklaard (dit gebeurt 48 uur voordat de storm aan land komt), gaan ze kijken of ze kosteloos je ticket kunnen om boeken. Maar denk maar niet dat je dan voor de storm weg kunt vliegen, die kans is minimaal 48 uur voor de storm. Dat houdt dus in dat je de storm moet afwachten en daarna misschien “kosteloos” naar huis kunt vliegen, mocht er dan natuurlijk nog iets over zijn van het vliegveld.

Op je reisverzekering hoef je ook niet te rekenen. Ook zij betekenen pas iets voor je als je schade hebt opgelopen door de storm. Dit geldt niet voor kosten die je hebt opgelopen door een storm te ontvluchten. Je moet dus eerst maar hopen dat je zonder verwondingen de storm overleefd, er überhaupt nog een hotel op het eiland staat dat nog een dak heeft en je zorgen gaan maken over je koffer. Pas dan, als de storm het land heeft getroffen, kan je wellicht aanspraak maken op je reisverzekering.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap het best. Je kiest er zelf voor om te reizen tijdens het orkaanseizoen en voorspellingen van vijf dagen over meer kunnen altijd nog veranderen. Maar het is toch bizar dat er pas zo laat wordt geschakeld om mensen te evacueren. Al die mensen die vast zaten op Sint Maarten, terwijl het dagen van te voren al zo duidelijk was dat het eiland desastreus zou worden getroffen, dat vind ik onbegrijpelijk.

Levensles van deze ervaring: zorg dat je voldoende financiële middelen hebt voor onverwachte kosten en ga altijd op je gevoel af. Als je gevoel zegt dat het beter is om alvast te gaan, in plaats van de storm af te wachten, doe dat dan. Je leven is meer waard dan een paar honderd euro dat een nieuw ticket kost.

Liefs,
Robin